Zbog bjekstva Sefića suspendovana četiri pripadnika Granične policije

granicna policija34
Ilustracija

Nakon provedene interne istrage Granična policija BiH je suspendovala četvoricu svojih službenika zbog sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti a koje su omogućile bjekstvo Sanjina Sefića iz naše zemlje u Srbiju.

Provedenim internim postupkom Granična policija BiH utvrdila je da je Operativni centar GPBiH informaciju o događaju i osobi prethodno dobijenu od MUP-a Kantona Sarajevo, proslijedio svim organizacionim jedinicama. U skladu s tim informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac. Zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti policijskih službenika na MGP Uvac omogućen je izlazak S.S. iz BiH, navode iz Granične policije.

Također, utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između organizacionih jedinica GPBiH, te da je propust prilikom kontrole S.S. uzrokovan isključivo ljudskim faktorom.

Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskih službenika Jedinice granične policije Višegrad R.D., P.D., B.E. i B.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti “neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka” i “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa”.

Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja disciplinskog postupka. Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska S.S. preko granice. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika GPBiH uključenih u obavljanje graničnih provjera ili prijenos informacija o događaju, bit će sankcionirani, navodi se u saopćenju iz GPBiH.