Zvizdić: Priznanja ratnim zločincima predstavljaju civilizacijsku sramotu

zvizdic (7)

Odluka Narodne skuštine bosanskohercegovačkog entiteta RS o dodjeli priznanja presuđenim ratnim zločincima predstavlja grubi falsifikat poznatih historijskih činjenica i krajnje drzak i tendeciozan pokušaj institucionalnog negiranja presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu – navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Kako se dodaje, riječ je o odluci koja je, po svojoj antihumanoj sadržajnosti, nedobronamjernosti i provokativnosti, u potpunoj koliziji sa savremenim civilizacijskim normama utemeljenim na pravdi i pravičnosti, i zbog toga jeste, i ostaje, trajna sramota za njene kreatore i realizatore.

– I dok još uvijek normalan ljudski um pokušava shvatiti razmjere zločina počinjenih u BiH u suludoj namjeri da se masovnim ubijanjima, etničkim čišćenjem i genocidom realiziraju velikodržavni projekti, dok se još uvijek traga za hiljadama nevino ubijenih žrtava i dok se još uvijek otkrivaju masovne grobnice, mi nažalost, svjedočimo još jednom u nizu pokušaja veličanja zločinaca i vrijeđanja nevino ubijenih žrtava – naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, razočaravajuća je, ali i upozoravajuća činjenica da još uvijek, unutar institucija bosanskohercegovačkog entiteta RS, postoje pojedinci i organizacije koje umjesto procesa pomirenja i međusobnog razumijevanja, te utemeljenja tolerancije i suživota kao jedino prihvatljivih normi društvenog ponašanja, raspiruju mržnju i provociraju nove tenzije.

– Zle i cinične su osobe koje krše norme ljudskog ponašanja i zato ne znaju ni za stid, rekao je jednom G. B. Shaw. O ovome bi trebali razmisliti oni u čijim se umovima rodila ovakva Goebbelsova “zamjena teza” kojom se negiraju relevantne činjenice, veliča zločin a kažnjavaju žrtve – dodao je Zvizdić.

Ipak, kako je dalje naveo, odluka NSRS, osim što u svojoj mizernosti predstavlja bezprizoran pokušaj rehabilitacije presuđenih ratnih zločinaca, neće postići nijedan efekat koji priželjkuju njeni stvarni kreatori i realizatori.

Naprotiv, dodatno će ujediniti i pojačati napore svih koji vole BiH i koji žele graditi njenu evropsku i ekonomsku budućnost.

– Ono što je sigurno, jeste da će biti poražena namjera da se zločini nagrađuju, a da će u konačnici pobijediti evropska BiH, koja podrazumijeva mir, stabilnost i ekonomski prosperitet za sve njene narode i građane – navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.