Podignuta disciplinska tužba protiv Gorana Salihovića zbog zataškavanja istraga

salihovic-icmp-1

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH podnio je disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, od Ureda disciplinskog tužioca 8. augusta 2016. godine, a nakon provedene istrage Ured disciplinskog tužioca je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačke 7., 10., 11., 12., 19. i 23. Zakona o VSTV-u BiH.

Navode da je Salihović odgovoran jer zbog „propuštanja da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, upuštanja u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanja vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješanja u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti”.

Isto se odnosi i na ”namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH, te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

Ured disciplinskog tužioca je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog.

Takođe je uputio zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

”Obzirom da je značajan dio dokazne građe na kojoj je tužba utemeljena prikupljen od drugih državnih institucija i označen određenim stepenom tajnosti, u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka, imajući u vidu ograničenja koja nameće ovaj propis, UDT nije u mogućnosti pružiti javnosti detaljnije informacije o činjeničnom osnovu tužbe. Iz istih razloga, Ured disciplinskog tužioca je zatražio isključenje javnosti u cjelokupnom toku disciplinskog postupka”, navedeno je iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH će, u okviru rokova propisanih Poslovnikom VSTV-a BiH, ispitati navode tužbe i zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponesene od Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.