Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vještak saobraćajne struke

Sanjin Sefić vozio 102 kilometra na sat kada je usmrtio studentice

Sanjin Sejfic

Nisu vidljivi tragovi usporavanja Golfa 6, brzina kretanja vozila neposredno prije kontakta s pješakinjama, također, iznosi 102,6 kilometara na sat ili 28,5 metara u sekundi

U nastavku ponovljenog suđenja Sanjinu Sefiću, optuženom za stravičnu nesreću i smrt studentica Selme Agić i Edite Malkoč oktobra 2016. godine, danas je saslušan vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević.

Vještak Kamenjašević je utvrdio da je brzina kretanja vozila kojom se Sefić kretao u trenutku naleta na pješakinje Editu Malkoč i Selmu Agić iznosila 102,6 kilometara na sat.

S obzirom na to da nisu vidljivi tragovi usporavanja Golfa 6, brzina kretanja vozila neposredno prije kontakta s pješakinjama, također, iznosi 102,6 kilometara na sat ili 28,5 metara u sekundi.

– Primarni kontakt ostvaren je sa Selmom Agić, koja je bila bliže automobilu, dok se s njene desne strane nalazila Edita Malkoč. Sila trenja koju su pješakinje proizvele udarom vozila iznosi 413 njutna. Nalet na pješakinje određen je na osnovu odbačaja Agić i Malkoč. Nakon kontakta s Agić, došlo je do nabacivanja tijela Selme i Edite na prednje vjetrobransko staklo vozila. Došlo je do blagog usporavanja vozila prilikom udara u pješakinje, što je izazvalo tragove na kolovozu blago udesno – pojasnio je Kamenjašević.

Sefića je Kantonalni sud ranije osudio na 14 i po godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH presudu ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje.