Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vasković: Nisam namjeravao ubiti Kapu, želio sam prevariti Krsmanovića

muhidin kapo
Muhidin Kapo

Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je na suđenju za ometanje pravosuđa kako je želio prevariti optuženog Milenka Krsmanovića na način da mu uzme novac i ne uradi ono što je od njega traženo – da ubije advokata Muhidina Kapu.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Džermina Pašića, svjedok Dalibor Vasković je izjavio kako mu je optuženi rekao da ima neki problem i da ga Kapo tereti za ratni zločin, kao i da će dobiti pet godina zatvora.

“Krsmanović je tražio da se Kapo ubije pištoljem ili iz puške ili u saobraćajnoj nesreći. Govorio je i da Kapu otmem i odvezem na Romaniju, da nađem ljude koji će to uraditi. Bilo je tu i priče o alibiju optuženog, odnosno da bude u Srbiji kada se to sve bude dešavalo. Pominjao je 40-50 hiljada maraka ili neki auto. Nisam poduzeo nijednu radnju. Htio sam ga prevariti i za pare i za auto”, ustvrdio je svjedok, napomenuvši da se to trebalo “riješiti” do 25. septembra, kada je Kapo trebao dati izjavu.

Tužitelj je pustio dio audiosnimka razgovora između Vaskovića i optuženog za koji je svjedok kazao da se vodio u njegovom “golfu A-4”. O Kapi su, rekao je svjedok, pričali tri ili četiri puta, a sastanke je dogovarao preko kume svoje supruge. U “golfu” je vođen zadnji razgovor, ali je, kazao je Vasković, optuženi slične zahtjeve imao i ranije.

“Davao sam izjavu kada je mi je SIPA (Državna agencija za istrage i zaštite) došla kući. Pitali su me o okolnostima pokušaja ubistva Kape, ali nisam ništa rekao. Pozvali su me i u Tužilaštvo, gdje sam to negirao, sve dok mi nisu pustili snimak onoga o čemu sam razgovarao s Krsmanovićem”, kazao je Vasković.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja prekida se suđenje osumnjičenom za silovanje

Odgovarajući na pitanja Mithata Koče, koji brani Krsmanovića, svjedok je potvrdio da je prilikom zadnjeg razgovora u njegovom “golfu” optuženi bio pijan, ali da ga u alkoholisanom stanju nije ranije viđao. Na pitanje Odbrane je li mu poznato da li je “golf” imao instalirane prisluškivače, svjedok je odgovorio negativno.

Iskaz je dala i svjedokinja Snježana Milinković, koja je rekla da se optuženi sastao dva ili tri puta s Vaskovićem. Pojasnila je i da je Vaskovićeva bivša supruga njena kuma, te da je na te “dogovorene kafe” vozio Krsmanović. Svjedokinja je izjavila da se Vasković nudio optuženom kako bi mu pomogao.

“Vasković je tražio novac da pomogne, a Krsmanović je odgovorio da nema potrebe jer su neki ljudi išli kod Kape, a on im je rekao da će reći onako kako jeste. Čula sam Vaskovića da pominje auto koji Kapo vozi i tablice”, navela je svjedokinja.

Optužnica tereti Krsmanovića da je podstrekavao na ubistvo advokata Kape, svjedoka u predmetu u kojem je Krsmanović optužen za ratni zločin. Prema optužnici, Krsmanović se u dva navrata sastao s Vaskovićem, kojem je za ubistvo Kape ponuđeno 50.000 konvertibilnih maraka (KM) ili putnički automobil.

Svjedočio je i advokat Kapo, koji je potvrdio da je dao iskaz u Okružnom sudu Istočno Sarajevo, te da je saznao da je Krsmanović nepravosnažno oslobođen krivnje za ratni zločin.

“Krsmanović mi je slao neke ljude s kojima sam dobar, a vjerovatno je i on, te je preko tih posrednika tražio da se sretne sa mnom, da se izvini za ono što je bilo u ratu, da mu halalim i da popijemo kafu. Nemam ovdje nikakvog interesa da nešto preuveličavam”, izjavio je advokat Kapo, koji nije postavio imovinskopravni zahtjev, već je to ostavio na ocjenu Sudu.

Nastavak suđenja Krsmanoviću je planiran za 14. oktobar.