Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Der Spiegel: Njemačka vlada smatra da će Trump uništiti američku ekonomiju

trump

Njemačko ministarstvo ekonomije smatra da će Donald Trump ukoliko bude predsjednik SAD-a teško naškoditi američkoj ekonomiji, sudeći po internom memorandumu objavljenom u magazinu Der Spiegel u subotu.

Ministarstvo očekuje “smanjenje bruto domaćeg proizvoda, manje radnih mjesta i veću nezaposlenost” u Sjedinjenim Državama ukoliko republikanski kandidat provede svoja obećanja iz predizborne kampanje, navodi magazin riječi iz memoranduma.

Trump, milijarder koji se natječe za svoj prvi politički položaj, predložio je smanjenja poreza u vrijednosti 4,4 triliona dolara, želi smanjiti vladinu regulativu i zauzeti oštriji stav u pregovorima oko trgovinskih sporazuma.

On tvrdi da će njegov ekonomski plan stvoriti godišnji ekonomski rast od 3,5 posto i 25 miliona radnih mjesta tokom decenije. Neki ekonomisti zapitali su se, međutim, da li njegove teze podrivaju plan.

Trumpova obećanja “nisu izvodiva”, navodi Spiegel riječi iz memoranduma. Štaviše, plan bi kršio američke i međunarodne zakone i “ne bi mogao biti osnova za realnu ekonomsku politiku”.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva ekonomije odbila je komentirati izvještaj Der Spiegela, prenosi Reuters.

Prošlog je mjeseca ekonomska istraživačka firma Oxford Economics prognozirala da bi američka ekonomija mogla biti za milijardu dolara slabija od očekivane u 2021. ukoliko Trump postane predsjednik.

Trump se suočava s kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton na izborima zakazanim za 8. novembar.