Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipatske vlasti spremne Gulenu odoboriti politički azil?

gulen

Premijer Egipta Sharif Ismail izjavio je da egipatske vlasti do sada nisu dobile zvanični zahtjev za odobrenje azila Fetullahu Gulenu, vođi terorističke organizacije Fetullehaci paralelne državne strukture (FETO-PDY) koji boravi u SAD-u, ali je i dodao da bi zvanični Kairo “razmotrio“ ukoliko dobije takav upit, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ništa nije potvrđeno zvaničnim kanalima o tom slučaju, ali ukoliko Gulen podnese zahtjev to će biti razmatrano“, kazao je premijer Ismail nakon posljednje sjednice vlade Egipta, a prenosi egipatska novinska agencija MENA.

Ranije ove sedmice nekoliko zastupnika egipatskog parlamenta pozvali su vladu u Kairu da odobri politički azil Fetullahu Gulenu, koji vodi terorističku organizaciju koja je 15. jula izvela pokušaj vojnog udara u Turskoj, a takav prijedlog opisuju kao odgovor na to što je i Turska pružila utočište zabranjene egipatske opozicije, a posebno članova organizacije Muslimansko bratstvo.

Aktuelna vlast u Egiptu na vlast je došla vojnim udarom u ljeto 2013. godine kada je sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi. U dosadašnjim brutalnim procesima protiv opozicije život su izgubile stotine članova i simpatizera Muslimanskog bratstva u Egiptu, a desetine ljudi zatvorene u zatvorima.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag je ranije izjavio da bi Fetullah Gulen, čije izručenje je Turska zatražila od SAD-a, mogao pobjeći u treću zemlju i to neku od onih koja nema bilateralni sporazum o ektradiciji sa Turskom, a naveo je primjere Egipta, Meksika, Kanade, Južnoafričke Republike i Australije.