Kamp “Jungle” napustilo više od dvije hiljade migranata

migranti-jungle-calais

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopćilo je kako je kamp “Jungle”, smješten u Calaisu, prvog dana pražnjenja napustilo 2.318 migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Migranti su autobusima prevezeni u izbjegličke centre širom Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazenueve kazao je kako se među onima koji su napustili kamp nalazi i 400 djece bez roditelja. On je istakao kako je prvi dan raseljavanja kampa prošao mirno i uspješno, a gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchart kazala je kako su pojedini migranti kamp napustili i prije nego što je njegovo raseljavanje počelo.

Bouchart sumnja da su se migranti koji su ranije napustili kamp, smjestili u obližnje prazne objekte što bi za posljedicu moglo imati stvaranje novih kampova sličnim “Jungleu”.

U potpunosti su ispraženjena škola i drugi javni prostori, a počelo je i uklanjanje šatora u kojima su boravili migranti.

“Jungle” su u ponedjeljak napuštale većinom izbjeglice iz Sudana i Eritreje, dok su to danas učinile izbjeglice iz Afganistana i preostala djeca.

Privremeni izbjeglički centar od “Junglea”, u koji je premještaj izbjeglica počeo u ranim jutarnjim satima, udaljen je 700 metara.

Poduzete su visoke mjere sigurnosti u Calaisu, a migranti su ispred privremenog centra čekali duže vremena. Zabilježeni su i povremeni incindenti između grupa migranata.