Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon stranačkih konvencija Hillary Clinton vodi znatno ispred Trumpa

clinton trump

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton iskoristila je tradicionalni porast podrške nakon konvencije za nominaciju i sada za 7 do 9 postotnih bodova vodi ispred protukandidata Donalda Trumpa, pokazuju dvije ankete objavljene u ponedjeljak.

Nakon republikanske konvencije održane netom prije demokratske, Trump i Clinton su bili izjednačeni u anketi. I milijarder je iskoristio malu pomoć medija koji u izvještavanju s konvencija nastoje prikazati kandidate u najboljem svjetlu.

No po anketi koju je CBS objavio u ponedjeljak, 46 posto ispitanika reklo je da će na predsjedničkim izborima 8. novembra glasati za demokratsku kandidatkinju, a 39 posto je za republikanca, prenosi Hina.

Tako Hillary Clinton bilježi porast od 4 postotna boda zahvaljujući savršeno organiziranoj konvenciji na kojoj je uspješno svladana polemika s pristalicama njenog poraženog kandidata na predizborima, senatora Vermonta Bernieja Sandersa.

Trump je pak dobio tek 2 postotna boda više, pošto je konvenciju za republikansku nominaciju obilježio manji skandal u vezi s plagijatom Trumpove supruge Melanije, ali i uvreda jednog od njegovih bivših suparnika koji mu je uskratio potporu pred milijunima tv-gledatelja.

Clinton je u još većem vodstvu po drugoj anketi koju je proveo CNN – ORC koja joj daje 52 posto, a Trumpu 43 posto. Ista anketa je odmah nakon republikanske konvencije davala milijarderu prednost od 48 posto naspram 45 posto.

Clinton, koja je među najnepopularnijim kandidatima što su ih demokrati dosad nominirali za predsjedničku utrku, uspjela je privući birače, pa 36 posto upisanih na birački popis ima o njoj pozitivno mišljenje, nakon prijašnjih 31 posto. No 50 posto i dalje ima o njoj negativno mišljenje.

Donald Trump je nešto manje popularan, s 31 posto potpore, što je na nivou prije održavanja konvencije, i 52 posto negativnog mišljenja.

Trump: Bojim se da će izbori biti namješteni

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izrazio je bojazan da će predsjednički izbori u novembru biti namješteni.

Trumpova tvrdnja, koju nije potkrijepio nikakvim dokazima, ukoliko postane više od napamet izrečenog komentara bi mogla ugroziti tradicionalno mirne predsjedničke kampanje i samu suštinu fer demokratskog procesa.

“Da budem iskren, bojim se da će izbori biti namješteni”, kazao je republikanski kandidat tokom obraćanja u Columbusu, u saveznoj državi Ohio.

Dodao je da sve “češće i češće čuje da izbori neće biti fer sprovedeni”, ne elaboriravši svoje tvdnje.

Trump je ovu tvrdnju iznio nakon prvih sumnji da su Demokrate namjestile njihov sistem izbora za predsjedničkog kandidata kako bi Hilary Clinton pobijedila Bernija Sandersa.

Demokratska stranka je prošlog mjeseca potresena objavom više od 19.000 e-mailova Demokratskog nacionalnog odbora, upravnog tijela stranke, koje je objavio WikiLeaks. U njima je otkrivena pristranost prema Clinton na Sandersovu štetu.