Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavlja se potraga za preživjelima u Italiji, najmanje 250 mrtvih

Nastavlja se potraga za preživjelima u Italiji

Snažno podrhtavanje koje se desilo danas u italijanskom gradu Amatriceu dodatno je otežalo napore spasilačkih ekipa koje neumorno rade na spašavanju osoba zarobljenih pod ruševinama nakon jučerašnjeg zemljotresa u tom dijelu Italije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjim informacijama, jučerašnji zemljotres u centranoj Italiji za sobom je ostavio najmanje 250 mrtvih, dok se za desetinama osoba i dalje traga.

U ranim popodnevnim satima spasioci su ispod ruševina izvukli još jednu živu djevojčicu, koja je pod srušenim zidovima izdržala 17 sati.

Jučerašnji zemljotres jačine 6,2 stepeni po Richteru sravnio je čitava sela sa zemljom te blokirao mnoge ulice zbog čega su spasilačke operacije bile znatno otežane.

Pripadnici spasilačkih ekipa po ruševinama kopaju i golim rukama, a u tome im pomaže na hiljade policajaca, vatrogasaca i vojnika koji se nalaze na terenu.

Pomoću teške mašinerije, od jučer se krče putevi prema izoliranim selima i gradićima, koji su ostali blokirani nakon odrona. Građani također pomažu u krčenju koristeći traktore.

Italijanske vlasti su saopćile da broj smrtno stradalih još uvijek nije konačan.

Vlada Italije je donijela odluku da, u znak žalosti, u svim javnim ustanovama zastave budu spuštene na pola koplja.

Centralni region Apeninskog poluostrva kroz istoriju je doživio nekoliko ozbiljnih zemljotresa. U jednom takvom potresu magnitude 6,3, koji se dogodio 2009. godine kod grada L’Aquila poginulo je najmanje 295 ljudi, povrijeđeno više od hiljadu, a 55.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.