Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka policija: Nema dokaza da je napad mačetom teroristički čin

maceta

Njemačka policija saopštila je danas da nema dokaza da je napad mačetom, koji je 21-godišnji azilant iz Sirije danas izveo u Njemačkoj, teroristički čin, prenosi Anadolu Agency (AA).

Muškarac je mačetom ubio ženu i ranio dvije osobe u jugozapadnom njemačkom gradu Reutlingenu.

Glasnogovornik policije Bjoern Reusch je saopštio da su očevici naveli da je 21-godišnji muškarac, koji je od ranije poznat policiji, raspravljao sa ženom prije nego što ju je napao oko 4.30 sati po lokalnom vremenu.

“Bio je potpuno izvan sebe. S mačetom je čak trčao za policijskim automobilom”, kazao je jedan od očevidaca za Bild.

“Jedan vozač u BMW-u stisnuo je gas i oborio napadača. Ostao je ležati na cesti i nije se micao”, dodaje svjedok.

Mladić je neposredno nakon napada priveden, a policija istražuje motive istog. Reusch je, međutim, rekao kako dosadašnja istraga “ne ukazuje na to da je napad bio teroristički čin.”

Njemački portal “Bild” javlja da je žena, koja je podlegla ranama, radila na kebab štandu u blizini mjesta gdje se napad dogodio.

Stuttgarter Zeitung javlja da je ubica upao u restoran mašući mačetom, te da su se žrtva i ubica prije napada posvađali na ulici.

Jedan od kolega opisao je ubicu kao prijateljskog čovjeka koji je u Njemačku došao prije pola godine iz Sirije. Navodno je u ženu koju je ubio bio – zaljubljen.

Ovo je treći napad u Njemačkoj u posljednjih nekoliko dana. U petak je 18-godišnji Iranac iz Minhena u trgovačkom centru usmrtio devet osoba, od kojih sedam tinejdžera, dok je prošle sedmice napadač nožem i sjekirom napao putnike voza, ranivši pet osoba.