Nova afera u Vatikanu: PR ekspertica monsinjoru podvodila 36-godišnju rodicu

vaticano-corvi1-704×400

Sa suđenja za aferu “Vatileaks2”, gdje su za dilanje tajnih dokumenata optuženi mons. Lucio Ángel Vallejo Balda, tajnik Prefekture za ekonomske poslove Svete Stolice, te bivša vatikanska dužnosnica Francesca Immacolata Chaouqui, izbile su u javnost sočne poruke koje su izmjenjivali koristeći WhatsApp.

Otiđi do Silvane

Prije monsignorova odlaska u San Sosti, selo u Kalabriji gdje joj žive majka i obitelj, Chaouqui mu piše: “Slušaj, kad već ideš u San Sosti, moja mama će te odvesti do Silvane… savršena je, moja rodica, tako može biti sačuvana i genetska baština. Poslije ćeš mi reći kako ti se čini. 36 godina. Mekana.” “Hmmmmm”, odvraća kreposni svećenik, ali vatikanska podvodačica ne popušta. Kad je monsignor već u Kalabriji, gdje joj je posjetio obitelj, Chaouqui mu piše: “U utorak uvečer dolazi tebi doma na ševu. Ok?” I opet: “Silvana bi se ševila. Što ćemo?” “Ja ne bih.” “Ti si savršen, Silvana je posve meka. Zašto ne?” “Pusti to. Ružna je”, iznosi svećenik etički razlog.

LA-CHAOUQUI-CON-IL-CAPO-LUCIO-ANGEL-VALLEYO-BALDA_1_resize

A Chaouqui insistira: “Psihijatar je rekao da te moram razonoditi.” I elegantno precizira: “Prcaj, pa ćeš se opustiti”. Očito je da je dama nastojala i dijelom uspjela natjerati španskog svećeničkoga “financijskog genija” da tanca kako ona svira.

Podvala Papi

Navela ga je da je ubaci u Povjerenstvo za proučavanje ekonomskih poslova Svete Stolice (COSEA), koje je papa Frane osnovao, pa ukinuo kada je ustanovio koga su mu sve podvalili. Igrala je na kartu monsignorovih seksualnih frustracija. Uvjerila je Valleja da će ga ona, svojim vještinama u odnosima s javnošću, učiniti slavnim i moćnim (računao je da će biti tajnik u Sekretarijatu za ekonomiju, pomoćnik ili zamjenik kardinala Pella).

Tvrdila mu je da je izložen prijetnjama i opasnostima, našla je u njegovu studiju podmetnute prislušne uređaje (Vallejo sada kaže da sumnja da ih je baš ona prethodno i podmetnula), a kada se počeo izvlačiti iz njezinih zamki počela mu je otvoreno prijetiti, rabeći podjednako vulgarni rječnik i diskurs kao i prethodno, dok mu je podvodila rodicu.

Ukratko – na temelju onoga što je izbilo u javnost – doima se kao zmija koja hipnotizira pticu da mi je smazala. Naravno, moguće je da nije baš tako, da su na vidjelo izišle samo poruke koje kompromitiraju nju više nego njega.

Bilo kako bilo, te poruke su ušle u sudske spise – i tako postale javne – zato što ih vatikanski Promicatelj pravde (naški: tužilac) smatra dokazom da je među njima dosluh bio veoma tijesan, možda i intiman, a to mu je snažna indicija za optužbu o zločinačkoj organizaciji, koja bi im mogla udvostručiti kaznu za kazneno djelo izdavanja i objavljivanja državnih tajni.

Opet krivi novinari

Zašto su novinari na optuženičkoj klupi? Ne zato što su objavili dokumente, nego zato što ih je Vallejo u istražnom postupku okrivio da su mu dokumente iznudili pritiskom. U Vatikanu se šuška da im je baš Chaouqui, kada joj je Vallejo izmicao iz zamki, dostavila intimne podatke koje monsignor ne bi rado vidio objavljene. Ukratko: ucjena. Postoji ipak znatna mogućnost da taj dio optužbe padne i da služi kao pritisak na vatikanske sudionike skandala.