Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija objavila snimak ubistva Afroamerikanca u Charlotteu

charlotte3333

Nakon ustrajnih zahtjeva javnosti, policija u američkom gradu Charlotte objavila je video snimak nedavnog ubistva Afroamerikanca Keitha Lamonta Scotta, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o snimku koji je snimljen kamerom na uniformi policijskih službenika koji su učestvovali u nedavnom incidentu tokom kojeg je vatrenim oružjem ubijen Scott, a nakon čega su širom SAD-a, a posebno u saveznoj državi Sjevernoj Karolini pokrenuti masovni protesti zbog prekomjerne upotrebe policijske sile.

Na snimku se vidi trenutak ubistva, ali i dalje nije posve jasno da li je ubijeni Scott u ruci držao oružje. Slučaj je bio povod za masovne proteste zbog kojih je u tom gradu proglašeno vanredno stanje.

Scottova porodica je nakon pregledanja snimka izjavila kako je jasno da Scott nije predstavljao prijetnju po živote policajaca i kako je nepravedno ubijen. Porodica također smatra kako video snimak nije dovoljan dokaz da bi policija mogla opravdati svirepi čin jer se jasno ne vidi da Scott u ruci drži oružje.

Jučer je i Scottova porodica objavila snimak ubistva koji je snimila njegova supruga. Na tom snimku se vidi kako policajac upozorava Scotta da “baci oružje“, a njegova supruga odgovara “Ne pucajte, nije naoružan“.

Šef policije u gradu Charlotte Kerr Putney ranije je izjavio kako je policija pucala na Scotta nakon što je odbio naredbu da odbaci oružje iz ruku.