Policija u Chemnitzu traga za Sirijcem koji je planirao teroristički napad

njemačka sirijac

Velika operacija policije bila je u subotu u toku u gradu Chemnitz (na istoku Njemačke). Policija regije Saksonija objavila je da traži jednog 22-godišnjeg Sirijca, osumnjičenog da priprema bombaški napad.

Izdata je potjernica za Jaberom Albakrom, Sirijcem rođenim u januaru 1994. godine, obučenom u crnu jaknu s kapuljačom.

“Mi trenutno u Chemnitzu vodimo operaciju velikih razmjera zbog sumnje da priprema bombaški napad”, napisala je na Twitteru policija, preporučivši stanovnicima četvrti da ostanu u kućama. “Eksplozija koja se čula, bila je mjera za policiju da uđe. Tražena osoba nije pronađena”, napisala je dalje policija.

Nakon kontakta novinske agencije AFP, glasnogovornik policije Saksonije je rekao da je situacija “pod kontrolom” i da je stanovništvo “mirno”. “Situacija je pod kontrolom i nema mjesta panici”, rekao je on.

U Njemačkoj su se u julu dogodila dva napada za koje je odgovornost preuzeo IDIL. Samoubilački napad je počinio 27-godišnji Sirijac, čiji je zahtjev za azil odbijen, povrijeđeno je 15 osoba, a u napadu sjekirom koji je izvršio 17-godišnji Afganistanac, podnosilac zahtjeva za azil, povrijeđeno je pet osoba.