Posljednji govor Fidela Castra: Kubanski narod će pobijediti

castro-govor

Preminuli kubanski lider Fidel Castro se posljednji put u javnosti pojavio u aprilu ove godine, na zatvaranju kogresa Komunističke partije.

Fidel je dočekan aklamacijom gotovo 1.000 delegata prisutnih na kongresu na koji nisu bili pozvani strani mediji, javila je državna agencija ACN.

Castro je u kratkom govoru na završetku skupa rekao da će uskoro umrijeti i pozvao članove partije da pomognu da njegove ideje opstanu, i tako na neki način možda i najavio svoju smrt.

“Uskoro ću napuniti 90 godina”, rekao je Castro, u svom najdužem javnom pojavljivanju u više godina.

“Uskoro ću završiti kao i svi drugi. Vrijeme će doći za sve nas, ali ideje kubanskih komunista će ostati kao dokaz da na ovoj planeti, ako se radi sa žarom i dostojanstvom, mogu da se proizvedu materijalna i kulturna dobra koja su potrebna ljudima, i potrebno je da se bez prekida borimo da to ostvarimo”, kazao je on.

“Svojim prijateljima u Latinskoj Americi i u svijetu treba da kažemo da će kubanski narod pobijediti”, rekao je Fidel.

U konferencijskoj palati u Havani delegati su se digli na noge i uzvikivali “Fidel, Fidel”, čim se pojavio na podijumu, prenosi ACN.

Castro se prethodno pojavio u javnosti 7. aprila, prvi put nakon dugog odsustvovanja od devet mjeseci, kada je u jednoj školi u Havani govorio o pozitivnim stranama kubanskog školskog sistema, a prije toga u julu 2015.

On je, međutim, redovno u svom domu primao lidere prijateljskih zemalja i državni mediji su objavljivali fotografije tih susreta.