Rusija se priprema za nuklearni rat, počele vježbe za 40 miliona ljudi!?

comp-vladimir-nuclear

Ruska vlada započela je vježbe civilne obrane na razini čitave zemlje kako bi osigurala punu pripravnost u slučaju nuklearnog, hemijskog ili biološkog napada od strane Zapada, javlja Hina.

Usred rastućih tenzija između Rusije i Sjedinjenih Američkih država oko Sirije, ruska TV postaja Zvezda objavila je prošle sedmice da “šizofreničari iz Amerike oštre nuklearno oružje za Moskvu”.

Ali Rusija je sada prešla s apokaliptične retorike na djela.

Vježbe organizira rusko ministarstvo civilne odbrane, izvanrednih stanja i eliminacije posljedica prirodnih nepogoda. Vježbe će trajati tri dana, a uključivat će 200 hiljada osoblja za vanredna stanja, uz suradnju 40 miliona civila, prenosi Independent.

Ministarstvo na svojim stranicama navodi: “Vježbe će simulirati radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu osoblja i populacije za vrijeme izvanrednih stanja na kritičnim i potencijalno opasnim postrojenjima.

Zaštita od požara, civilna obrana i zaštita društvenih ustanova i javnih građevina također će biti provjerena.

Jedinice za odgovor postavit će radijacijske, kemijske i biološke centre za monitoring te postaje za sanitaciju u područjima za izvanredna stanja, dok će laboratorijske kontrolne mreže biti u stanju pripravnosti.”

Rusija je nedavno suspendirala i sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o odlaganju plutonija koji se koristi u vojne svrhe.

Usprkos bilateralnom sporazumu o smanjenju zaliha dalekometnog nuklearnog naoružanja, Rusija je pristupila modernizaciji svog nuklearnog arsenala, uvodeći novu generaciju nuklearnih bombardera, balističkih projektila i podmornica.

Osim navedenih vježbi, rusko ministarstvo najavilo je izgradnju podzemnih atomskih skloništa za cjelokupnu populaciju Moskve.