Tragičan kraj narkozabave: Umirućeg manekena iznijeli ispred zgrade

narkoparty

Mateo G., 21-godišnji maneken koji je povremeno radio za jednu modnu agenciju, preminuo je na parkiralištu ispred zgrade u Ulici VII. Ravnice 2d u Zagrebu nakon što mu je u subotu poslijepodne pozlilo na zabavi u stanu kojeg koristi Endi Filip Šprljan (43)

Šprljan je uhapšen je i pritvoren zbog sumnje da je grupi mladića i djevojaka omogućio da u stanu konzumiraju opojne droge. Matea G. su sudionici partyja u subotu oko 17.30 sati iznijeli ispred grade, nazvali policiju i Hitnu pomoć te, praveći se da ga ne poznaju, dojavili da su vidjeli mladića kojem nije dobro, piše Jutarnji list.

Doktori su ga zatekli u izrazito teškom stanju kada je već prestao davati znakove života. Uprkos svim naporima medicinske ekipe da ga reanimiraju, nisu u tome uspjeli.

Nakon kluba u stan

Prisutni iz mladićeva društva policajcima su tada dali krivu informaciju, navevši da su Matea zatekli u takvom stanju na parkiralištu. Ali, očito su inspektori uočili nepodudaranja u njihovim izjavama te su zbog sumnjive smrti poduzeli sve potrebne korake kako bi utvrdili što se zaista dogodilo. Provođenjem kriminalističkog istraživanja kockice su se počele slagati te je na koncu rekonstruiran tok događanja koji je završio tragičnim ishodom.

Kako proizlazi iz prijave protiv osumnjičenog Šprljana, Mateo G. bio je prethodne večeri s većim društvom u jednom klubu u centru Zagreba. Tamo su tulumarili i zabavljali se sve do ranih jutarnjih sati. Nešto prije pet sati ujutro napustili su lokal. Tada je dio društva otišao svojim kućama, dok je drugi dio odlučio nastaviti sa zabavom. Zaputili su se u stan na VII. Ravnicama koji je koristio Endi Filip Šprljan. Policajci su utvrdili da su se u stanu konzumirale razne vrste opojnih droga, speed, kokain, amfetamini…

I sve je bilo dobro do poslijepodneva kada je Mateu G. u jednom trenutku pozlilo. Ostali iz društva čuli su njegovo hroptanje te su mu pokušali pomoći. Ali, očito nisu uspijevali poduzeti ništa što bi uistinu pomoglo mladiću.

S jedne su se strane prestrašili za Matea, dok su s druge strane bili svjesni problema koje će imati zbog droge u stanu. Stoga su, ako je suditi po zaključku inspektora, na poticaj osumnjičenog Šprljana odlučili iznijeti ga iz stana.

Spustili su mladića u prizemlje te ga iznijeli iz zgrade i ostavili na parkiralištu.
Tada su nazvali policiju i Hitnu pomoć dojavivši da su tamo zatekli mladog muškarca u besvjesnom stanju.

Osuđivani ovisnik

Nesretni mladić inače se bavio manekenstvom, pa su modne agencije i fashion portali znali objavljivati njegove fotografije s revija i drugih modnih događanja. Mateo G. bio je aktivan na društvenim mrežama, a među njegovim Facebook prijateljima bio je i Neven Ciganović.

Uhapšeni Šprljan je, pak, od ranije poznat policiji kao evidentirani ovisnik o opojnim drogama. Bio je na liječenju od ovisnosti, a već je i osuđivan na uslovnu kaznu koja mu je nedavno istekla. Osim zbog omogućavanja konzumacije droge u stanu, policajci su ga prijavili i za nepružanje pomoći, pa je nadležno tužiteljstvo predložilo da mu se odredi istražni zatvor.

Osumnjičeni Šprljan u ponedjeljak je izveden pred nadležnog suca istrage zagrebačkoga Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.