U bombaškom napadu na tržnici u Nigeriji poginulo najmanje 56 osoba

nigeria-napad1

U dvije eksplozije u nigerijskom gradu Madagali poginulo je 56, a povrijeđeno 177 osoba. Sumnja se da su eksplozije izazvane samoubilačkim napadima, javlja Anadolu Agency.

Novinska agencija Nigerije javlja da je čelnik Gradskog vijeća Madagalija, Yusuf Muhammed, rekao kako je 57 povrijeđenih u kritičnom stanju, dok je 120 lakše povrijeđeno.

Glasnogovornik nigerijske vojske je ranije saopćio kako je poginulo 30, a povrijeđeno 67 osoba. Zbog stanja teško povrijeđenih, strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti veći.

Dvije odvojene eksplozije dogodile su se na tržnici žitarica u Madagaliju. Sumnja se da su napad izvele dvije žene, bombaši samoubice. Svi povrijeđeni su hospitalizovani u gradovima Mubi i Gulak.

Madagali se nalazi u blizini džungle Sambisa, koja se smatra glavnim uporištem terorista Boko Harama. Militanti ove organizacije su u 2014. godini uspjeli zauzeti grad Madagali, no akcijom nigerijske vojske, 2015. grad je oslobođen.

Militanti u posljednje vrijeme često izvode napade iz zasjede i samoubilačke bombaške napade. Izvještaji govore da je od početka ove godine na području pokrajine Borno ubijeno 240 civila. Osim toga, u zasjedama militanata život je izgubilo nekoliko oficira i vojnika nigerijske vojske.