Uhapšena osoba zbog sumnjivog paketa na stanici metroa u Londonu

london

Devetnaestogodišnjeg čovjeka je danas uhapsila antiteroristička policija, nakon što je otkrila sumnjivi paket na stanici North Greenwich, na jugoistoku Londona, navela je policija u saopćenju.

Osumnjičenika je uhapsila, u ulici na sjeveru Londona pomoću pištolja na električnu impulziju Taser u 12.20 (11.20 sati po srednjoevropskom vremenu), policija zadužena za antiterorističku borbu, i smješten je u pritvor, prema istom izvoru.

Paket je uništen u četvrtak ujutro, i u toku je ispitivanja, saopćio je Scotland Yard.

Britanski policajci za borbu protiv terorizma su saopćili u četvrtak da je otvorena istraga nakon otkrića paketa, koji je doveo do zatvaranja stanice u četvrtak krajem jutra.

Stanica North Greenwich omogućava pristup u koncertnu salu O2 Arena, koja može primiti 20.000 gledatelja i gdje je kanadska rok grupa Nickelback održavala koncert.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je u petak pozdravio “vanredni profesionalizam” snaga reda, koje su “brzo djelovale i (…) nisu nikoga povrijedile”.

Uzbuna na teroriste u Velikoj Britaniji je utvrđena od augusta 2014. na “ozbiljni”, četvrti stepen, na skali od pet.

Nakon napada u novembru 2015. godine u Parizu i predgrađu, policija je najavila raspoređivanje 600 dodatnih naoružanih ljudi u toku ljeta, naveo je AFP.