Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoka prva debata Clinton i Trumpa

clinton_trump_split

Republikanac Donald Trump i kandidatkinja Demokrata Hillary Clinton učestvovali su u prvoj debati uoči predsjedničkih izbora u SAD-u koji će biti održani početkom novembra. Bila je to žestoka rasprava, a analitičari smatraju da je Clinton odnijela pobjedu u prvoj debati.

Clinton je optužila Trumpa za rasizam, seksizam i utaju poreza, dok je republikanski kandidat uzvratio rekavši da je Clinton dugo prisutna na političkoj sceni SAD-a i da je njena karijera obilježena lošim radom sa malo rezultata, piše Reuters.

Prva ankete pokazuju da je većina birača vidjela Clinton kao mnogo boljeg govornika tokom debate. U fokus grupi koju je na Floridi sastavio CNN, 18 osoba od 20 prisutnih istaklo je da je Clinton pobijedila u prvoj debati.

Analitičari procjenjuju da je Trump tokom debate načinio moge greške i nije se uspio povezati sa biračima na pravi način.

U fokusu debate bio je i predsjednik SAD-a Barack Obama, jer je Trump ranije izrazio sumnju da je Obama rođen u SAD-u.

“To je bila klasična Trumpova rasisitička laž. Nije bilo dokaza za tako nešto, ali je Trump i dalje insistirao“, naglasila je Clinton.

Pred kraj debate Trump je rekao da Clinton jednostavno nema dovoljno snage da bude predsjednica SAD-a.

“Ona ne izgleda predsjednički, ona nema potrebnu izdržljivost“, istakao je Trump.

Clinton je uzvratila rekavši da je tokom svoje političke karijere otputovala u 112 zemalja.

“Kada Trump ode u sve te zemlje kako bi pregovarao o miru ili puštanju zatvorenika na slobodu, kao što sam ja učinila, tek tada mi može pričati o izdržljivosti“, rekla je Clinton.