Podrška Durakoviću: Izgubimo li Srebrenicu, bit će posljedica po BiH

camil-durakovic

U Sarajevu je danas održan sastanak lidera nekoliko političkih partija iz Federacije BiH koji su dali podršku načelniku opštine Srebrenica Ćamilu Durakoviću pred lokalne izbore u BiH zakazane za nedjelju, 2. oktobar, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Socijaldemokratska partija (SDP) Nerminom Nikšićem, predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem i liderom Stranke za BiH Amerom Jerlagićem, načelnik Srebrenica obratio se javnosti.

“Tema je bila Srebrenica. Odlučio sam se sastati sa liderima pet pet političkih partija, očito da smo pred izbore i htio sam ih upoznati o situciji o terenu da bismo mogli iznijeti ove izbore i pobijediti one politike koji žele u Srebrenici promijeniti stvari. Ponovo sam dobio ličnu podršku i nadam se da ćemo u nedjelju imati pozitivan ishod izbora”, rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, situcija u Srebrenici uoči izbora je “napeta”.

“Napeta je situacija, izbori su u nedjelju, ima građana koji su zabrinuti. Prijeti mogućnost da Srebrenicu izgubimo, ako izgubimo onda to mogu biti posljedice za cijelu državu. Zato i jesam održao današnji sastanak”, rekao je Duraković.

Potvrdio je da je bilo riječi i o jučer provedenom referendumu o Danu Republike Srpske u tom bh. entitetu.

“Referednum je prošao tiho što se tiče Srebrenice, izlaznost je bila vrlo niska i mala. Tako da, nije bilo problema sa sigurnosnog aspekta što je najvažnije”, naglasio je Duraković.

Prema njegovim riječima, nakon referenduma na potezu trebaju biti državne institucije te istražni organi.

“Oni koji trebaju da gone one koji krše odluke sudova. Oni koji su ga provodili svjesni su da stvari moraju vratiti u institucije, rezultati su donijeli samo trošak budžetu RS-a, ne vidim neki drugi rezultat, imaju broj koji su napravili, izlaznost sigurno nije bila 50 procenata, jer smo pratili stanje na terenu. Svaka jednostrana politička inicijativa koja tretira samo jedan narod izaziva strah u ovoj zemlji jer imamo tri naroda koja bi imali podjednaka prava”, naglasio je Duraković.