Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raste vodostaj Save u Gradišci, “narandžasti meteoalarm” u Srbiji

vodostaj save gasnica4

Tokom posljednja 24 sata vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradiški porastao je za 35 centimetara i ima daljnju tendenciju rasta.

Opasnosti od poplava još uvijek nema, ali treba imati u vidu da su meterolozi najavili nestabilno vrijeme i veće oborine i u narednim danima.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Neum 30, Čemerno 26, Bileća i Nevesinje 25, Gacko 22, Prijedor 19, Bosanski Novi, Drvar i Gradačac 18, Mostar 17, Trebinje i Tuzla 14, Bijeljina, Doboj i Višegrad 13, Rudo, i Srebrenica 11…

Očekivana količina padavina u toku 24 sata: od 25 do 40 l/m2, u Hercegovini, jugozapadnim i ponegdje u centralnim područjima Bosne, a u ostalim djelovima od 5 do 15 l/m2.

U utorak će biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša se očekuje u većini područja. U ostatku dana slabe kiše može biti još u sjevernim, sjeverozapadnim i ponegdje u centralnim područjima Bosne. Očekivana količina padavina u toku 24 sata: od 5 do 10 l/m2, lokalno i do 15 l/m2.

U srijedu će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim poljuskovima. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu od 8 do 12, a najviša dnevna od 11 do 16, na jugu do 18 stupnjeva.

U četvrtak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa povremenom kišom ili lokalnim poljuskovima. Jutarnja temperatura kretat će se od 4 do 10, na jugu od 8 do 12, a najviša dnevna od 12 do 17, na jugu do 21 stupanj, saopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Srbija je iz predostrožnosti saopćila da je kod njih nastupio “narandžasti meteoalarm”.

“U centralnoj, jugozapadnoj i istočnoj Srbiji tokom noći i sutra se očekuje od 20 do 50 mm kiše zbog čega može doći do izlivanja rijeka pa su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije aktivirali narandžasti alarm.

Narandžasti alarm znači da će vrijeme biti opasno pošto kiša može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasna po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. I pratiti savjete koje daju nadležne državne službe”, poručili su srbijanski meterolozi.

A problem s obilnim padavinama već se osjeti u Sloveniji koja je posljednjih dana pogođena nevremenom i pljuskovima.

Od nedjelje do ponedjeljka ujutro na području Maribora, Ptuja i Murske Sobote palo je u prosjeku 70 litara kiše na kvadratni metar, dok je u Alpama i dalje velika opasnost od snježnih lavina.

Tokom jučerašnjeg dana u sjeveroistočnim krajevima zemlje bilo je više intervencija vatrogasaca i drugih službi, a i danas prijeti opasnost izlijevanja manjih rijeka jer se do večeri očekuje dodatnih 30 litara oborina po kvadratnom metru.

Zbog novog snijega koji je pao zadnjih dana i dalje je u visokogorju na snazi proglašena opasnost od lavina, osobito u Julijskim alpama, odnosno na planinama višim od 1.700 metara.

Mrazom, snijegom i poplavama ugrožene krajeve popodne će posjetiti ministar poljoprivrede Dejan Židan, koji je rekao da su po prvim procjenama prošlotjedni mraz i snijeg nanijeli velike štete u vinogradima i na poljima, a osobito u voćnjacima, te da je šteta u nekim dijelovima zemlja 90-postotna, ali je još treba precizno utvrditi.