vožnja u Swindonu

Haotična raskrsnica zbog koje vozači imaju noćne more

Foto: Screenshot/YouTube

U središtu grada Swindona, odmah pored lokalnog nogometnog stadiona, nalazi se raskrsnica na kojoj se spaja pet prometnica

Skromni Swindon u Wiltshireu, engleski je grad koji je postao poznat diljem svijeta. I to ne zbog poznatih ličnosti, velikih postignuća svojih stanovnika niti prirodnih ljepota – nego jedinstvenog rotora koji čini sedam kružnih tokova.

Magic Roundabout je s vremenom postao legendarni, gotovo mitski entitet od kojeg strahuju nesigurni vozač i sa zebnjom planiraju putovanje u Swindon.

Mega rotor

A sada konkretno: u središtu grada Swindona, odmah pored lokalnog nogometnog stadiona, nalazi se raskrsnica na kojoj se spaja pet prometnica. Do 1960-ih to je bio standardni kružni tok – uobičajeni britanski način rješavanja složenih raskrižja.

Kako je i tada zbunjivao vozače, stručnjaci su odlučili olakšati vožnju u tom dijelu grada i osmislili mega rotor sastavljen od pet malih kružnih tokova, po jedan za svaku prilaznu cestu, a osim vanjskog kruga povezuje ih još jedan unutrašnji.

Opravdava ime

Prije nego što je dobio nadimak koji je prerastao u službeno ime, kružni tok se najprije zvao County Island, a kada je malo narastao postao je County Islands.

Ali zbog “čarolije” kojom se vozači snalaze na Magic Roundaboutu opravdava ime. Iako izvana djeluje kaotično, promet se odvija gotovo cijelo vrijeme; vozači čekaju tek nekoliko sekundi da se uključe u male kružne tokove i ravnomjerno putuju malom brzinom preko križanja.