Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rigorozne obaveze

Ovo je 19 tehnoloških divova koji će se morati pridržavati strogih pravila EU

FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Među 19 kompanija su Alphabetovi Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping i YouTube, Metin Facebook i Instagram, Amazonov Marketplace i Appleov App Store. Također, tu su i LinkedIn i Bing, booking.com, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, Zalando i Alibaba AliExpress

Na grupu od 19 najvećih tehnoloških divova primjenjivat će se rigorozne obaveze u sklopu Zakona o digitalnim uslugama (DSA). Evropska komisija je odredila koje će sve kompanije biti u toj grupi, javlja Reuters.

Izabrani tehnološki giganti morat će se pridržavati svih pravila DSA, a ko ima veću platformu, za njega će pravila biti stroža. To znači da će najveću odgovornost za nezakonit online sadržaj preuzeti najveće tehnološke kompanije.

19 tehnoloških giganta

Među 19 kompanija su Alphabetovi Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping i YouTube, Metin Facebook i Instagram, Amazonov Marketplace i Appleov App Store. Također, tu su i LinkedIn i Bing, booking.com, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, Zalando i Alibaba AliExpress.

“Smatramo da je ovih 19 online platformi i tražilica postalo sustavno relevantno i imaju posebne odgovornosti da internet učine sigurnijim”, rekao je novinarima evropski povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Kompanije će morati učiniti više kako bi se uhvatile u koštac s dezinformacijama, dale više zaštite i izbora korisnicima i osigurale jaču zaštitu za djecu ili riskirale kazne od čak 6 posto svog globalnog prometa, piše Reuters.

Obaveze platformi

Breton je rekao da provjerava spada li još četiri do pet kompanija pod DSA, a odluka se očekuje u sljedećih nekoliko sedmica. Breton je za kritiku izdvojio Facebookov sistem za moderiranje sadržaja zbog njegove uloge u izgradnji mišljenja o ključnim pitanjima.

“Sada kada je Facebook označen kao vrlo velika online platforma, Meta mora pažljivo istražiti sistem i popraviti ga gdje je to potrebno što prije”, rekao je.

Pretraživači i platforme morat će uvesti mehanizam koji korisnicima omogućuje lakšu prijavu nezakonitog sadržaja. Kompanije će morati moderirati i obrisati ilegalni sadržaj u kratkom roku. Također, kompanije će sa svojih platformi morati prepoznavati i uklanjati dezinformacije, govor mržnje i osvetničku pornografiju.

Platforme će morati analizirati te ublažavati sadržaj koji se odnosi na rodno uvjetovano nasilje na internetu. Također, isto se odnosi na štetni sadržaj koji utječe na maloljetnike online i njihovo psihičko zdravlje.

EU