Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodaje se najskuplja Lada Niva u historiji, cijena joj je nevjerovatna

Foto: Auto.ru

Kultni status osigurala su joj vrhunska terenska svojstva, a istakla se robusnošću, niskim troškovima vlasništva i svime što se traži od idealnog radnog vozila

Prodavač za ovu Ladu traži iznos za koji se može kupiti potpuno novi Ferrari 296 GTB.

Kultna Niva se više-manje nepromijenjena prodaje od 1977. godine, a do danas je doživjela milionski tiraž i svjetsku slavu. Kultni status osigurala su joj vrhunska terenska svojstva, a istakla se robusnošću, niskim troškovima vlasništva i svime što se traži od idealnog radnog vozila.

Foto: Auto.ru

Radno vozilo

Upravo zato Niva nije nikad bila na meti kolekcionara, već se smatrala radnim vozilom stvorenim da služi vlasnika. Upravo zato su izvedbe s 1.6 motorom i klasičnim karburatorom gotovo izumrle, a na našem tržištu temeljito obnovljene izvedbe stoje i do 3000 eura.

Jedan Rus kupio je takvu Nivu davne 1980. godine i od tada ju je držao pod najlonom. Prelijep crveni primjerak je od tada prešao tek 220 km te je u besprijekornom stanju, dostojnom izloška u muzeju.

Prodaje se putem oglasa

Automobil je sad stigao u prodaju – vlasnik ga je ponudio putem online oglasnika auto.ru, a za oko nije zapeo samo zbog svoje rijetkosti već i zbog cijene.

Foto: Auto.ru

Vjerovali ili ne, prodavatelj za ovaj automobil traži nevjerovatna 23 miliona rubalja, što je oko 270.000 eura. Iznos zvuči nevjerojatno, posebno jer se klasična Niva i dalje nalazi u ponudi na ruskom tržištu, a cijena joj kreće od 821.900 rubalja ili 9600 eura.

Pritom nova Niva zahvaljujući naprednijem motoru manje troši i nudi više opreme, a po mnogima i izgleda bolje. Nekako sumnjamo da će “stara nova” Niva uspjeti promijeniti vlasnika.