kanadski model

Prva evropska država uvodi zeleno trepćuće svjetlo!

Foto: Screenshot

Zahvaljujući ovim svjetlima oni su prepoznatljivi ostalim sudionicima u prometu kada su na putu prema vatrgasnom domu i idu na hitnu intervenciju

U Kanadi su već duže vrijeme vozila opremljena zelenim trepćućim svjetlom, a sada se ta ideja širi i na Belgiju. Riječ je o pilot projektu koji je započeo u aprilu. Belgijski prometni institut Vias podijelio je zelena trepćuća svjetla dobrovoljnim vatrogascima.

Zahvaljujući ovim svjetlima oni su prepoznatljivi ostalim sudionicima u saobraćaju kada su na putu prema vatrgasnom domu i idu na hitnu intervenciju.

Pilot projekt će trajati osam mjeseci. U tom će razdoblju Institut Vias ispitati imaju li bljeskajuća svjetla utjecaj na vrijeme dolaska vatrogasaca. Konkretno, vatrogasci će se u prva četiri mjeseca voziti bez posebnih svjetala, u zadnja četiri mjeseca s njima.

Ispitivat će se stižu li volonteri sa svojim automobilima brže do vatrogasnog doma, jesu li drugi sudionici u saobraćaju ljubazni prema njima i osjećaju li se vatrogasci sigurno kada voze s upaljenim svjetlima.