"Lab on Wheels"

U Mostar stiže najveći mobilni laboratorij tehnologije i robotike na svijetu

FOTO: FabLab Brno/Fena
Mobilna laboratorija tehnologije i robotike

3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio, ovog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija koja dolazi iz Češke

U okviru sajma nauke, tehnologije i robotike “Maker Faire Sarajevo”, u Mostaru će 2. juna na Španskom trgu od 10 sati posjetitelji moći pogledati jednu od najvećih tehnoloških inovacija dosad – mobilni laboratorij “Lab on Wheels”, upakovan u posebno dizajniranu prikolicu.

Kako su priopćili organizatori, ovakvi laboratoriji su rijetkost. Ovo je najveći te vrste na svijetu, a cilj je pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta znanosti.

3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio, ovog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija koja dolazi iz Češke.

Iz mobilnog laboratorija “FabLab Brno” iz Češke ističu kako na ovaj način žele podijeliti svoje znanje u vezi s procedurom proizvodnje s globalnom zajednicom te učiniti laboratorij dostupan široj javnosti.

“Nakon parkiranja, mobilni laboratorij pretvara se u radionicu punu strojeva za digitalnu proizvodnju. Učenicima osnovnih i srednjih škola nudi praktičnu edukaciju iz oblasti digitalnih proizvodnih tehnologija. Pruža ne samo priliku da nauče najnovije informacije o modernoj proizvodnji i izradi prototipa, već i da isprobaju sve strojeve i naprave nešto na njima. Tako svi odlaze s personaliziranim proizvodom koji su sami napravili”, poručuju iz “FabLab” Brno.

Nakon Mostara, mobilni laboratorij putuje na “Maker Faire Sarajevo”, koji se tokom vikenda (3.i 4. juna) održava u glavnom gradu BiH, u Domu mladih i na platou KSC Skenderije.

Ove godine sudjeluje preko stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, inovatora, mejkera, startup-ova i inovativnih kompanija, a organizator ovog događaja je asocijacija “FabLab” Sarajevo.

Ulaz na “Maker Faire Sarajevo” je besplatan.