Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuska

Vlasnici automobila tuže Renault zbog pretjerane potrošnje ulja

reanult
FOTO: Ezequiel Garrido/Unsplash
Ilustracija

Glasnogovornik Renaulta izjavio je kako proizvođač pruža tehničku podršku i finansijsku pomoć onima koji su pogođeni problemom s motorom

Renault je priznao boljku svojih motora, ali ne i potrebu za opozivom.

Sporni su automobili pogonjeni 1.2-litrenim benzinskim motorom koji su se proizvodili od 2012. do 2016. godine, a takvih je oko 133.000 u Francuskoj i preko 400.000 u Evropi. Utvrđeno je da ti motori prekomjerno troše ulje, što pojedini Renaultovi vlasnici smatraju dovoljnim razlogom za pokretanje tužbe.

Trenutno se na krivičnu prijavu priprema grupa vlasnika spornih automobila iz Francuske. U Renaultu ne opovrgavaju prekomjernu potrošnju ulja, ali smatraju kako to ne predstavlja sigurnosni rizik i ne zahtijeva opoziv. Pritom naglašavaju kako je u Francuskoj takvih automobila 133.050.

Grupa vlasnika je podnijela prijavu pred kaznenim sudom u Nanterreu, a njihov advokat Christophe Leguevaques rekao je Reutersu da će tužba izložiti “tešku prevaru i upitnu poslovnu praksu”, kao i “prevaru” i “ugrožavanje života drugih”.

Glasnogovornik Renaulta izjavio je kako proizvođač pruža tehničku podršku i finansijsku pomoć onima koji su pogođeni problemom s motorom. Nissan čini isto, napominjući da podržava sve kupce koji mogu osjetiti buku motora, neispravno paljenje motora, nisku snagu ili prekomjernu potrošnju ulja prema njihovim pravilima o garanciji i korisničkoj podršci.