privredna komora ks

Gubitak privrednika za tri mjeseca procijenjen na skoro 200 miliona KM

sddsa

Od ukupnog broja pristiglih odgovora 79,7 posto privrednih subjekata očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plata radnika, 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, a 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita. Zatim, 21,1 posto očekuje plasiranje novih povoljnih kredita i 22,8 posto očekuje nadoknadu nastale štete

Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (KS), izjavio je danas u Sarajevu da su trenutnom krizom izazvanom koronavirusom, najviše pogođene trgovine, saobraćaj, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i obrtnici, odnosno samostalni djelatnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Privredna komora KS-a u saradnji sa Ministarstvom privrede, ovih dana je provela anketu među privrednim subjektima u KS-u, kako bi što prije pronašla rješenje za prvu pomoć privredi.

“Ovaj upitnik do sada je popunilo otprilike 815 privrednih subjekata. Od ukupnog broja pristiglih odgovora 79,7 posto privrednih subjekata očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plata radnika, 50,2 posto u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, a 32,2 posto u vidu odgode plaćanja kredita. Zatim, 21,1 posto očekuje plasiranje novih povoljnih kredita i 22,8 posto očekuje nadoknadu nastale štete”, pojasnio je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, osim ovih predlagane su i druge mjere koje bi bile od koristi privredi KS-a.

“Što se tiče otpuštanja uposlenika uzrokovanog krizom, vrlo zanimljivo je da 56,5 posto privrednih subjekata još uvijek ne zna da li će otpuštati ili ne radnike i da sve zavisi od dužine trajanja trenutne krize”, izjavio je Mahmutović.

Kako je kazao, 27,5 posto ispitanika je izjavilo da će otpustiti radnike, više od šest posto da neće otpustiti radnike.

Mahmutović je rekao da su u periodu trajanja krize, april, maj, juni, u odnosu na isti period prošle godine, procijenjeni gubici 196.965.731 KM.

“Može se reći da je najviše pogođena trgovina, saobraćaj, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i obrtnici, odnosno samostalni djelatnici”, dodao je Mahmutović.