Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zima pred vratima

Krajnje je vrijeme da nabavite pelet, evo koliko sada iznosi cijena jedne tone

pelet

Krajem decembra prošle godine, recimo, brojni potrošači u BiH su se suočili sa situacijom da su za tonu peleta morali da plate i nevjerovatnih 500 maraka, jer su sa jako hladnim danima naglo skočile i potražnja i cijene

Cijena peleta koji se sve više koristi za grijanje domaćinstava i u BiH, trenutno je između 330 i 350 KM, ali negdje već ide i do 380 KM po toni, pokazuju najnoviji oglasi za prodaju peleta na najvećoj internet stranici za kupoprodaju u BiH.

Stručnjaci ističu da su cijene ovog energenta trenutno blizu realnih, te da je i situacija sa peletom stabilna, ali podsjećaju da nestašice, nagli skokovi cijena i višemjesečno čekanje na isporuku često zadaju velike glavobolje potrošačima u BiH, piše Srpskainfo.

Zbog toga je, kažu, pelet najbolje nabavljati ranije u toku godine, a ne čekati hladne dane, jer tada cijene najčešće i vrtoglavo rastu.

Krajem decembra prošle godine, recimo, brojni potrošači u BiH su se suočili sa situacijom da su za tonu peleta morali da plate i nevjerovatnih 500 maraka, jer su sa jako hladnim danima naglo skočile i potražnja i cijene.

Samo nekoliko mjeseci ranije, tokom ljeta, pelet se mogao nabaviti i po cijeni od 250 KM, dok je na jesen već cijena bila u prosjeku oko 350 do 400 maraka. Sličnih i drastičnijih situacija bilo je i prethodnih godina.

– Potražnja za peletom raste iz godine u godinu, jer je sve više i instaliranih peći na pelet. Svake godine imamo nekoliko hiljada novih potrošača koji se obično u jesen ili ranu zimu pojave sa tražnjom za peletom i to onda uzrokuje i nagli rast tražnje i špekulacije određenih trgovaca. Trenutno je, ipak, situacija stabilna – ocjenjuje za Srpskainfo Goran Ivanović, jedini sertifikovani inspektor proizvodnje peleta prema evropskom ENplus standardu iz BiH, te trener za rukovodioce proizvodnje peleta.

Cijena je, ističe, realna s obzirom na to da se i cijene sirovine za drvnu industriju rastu iz godine u godinu, a otpad iz industrije drveta je sada već jako tražen i dostiže nekoliko puta veće cijene u odnosu na prije nekoliko godina.

– Pored toga proizvodnja peleta je znatno zahtjevnija u zimskom periodu, pa to može uticati i na cijene. Preporuka je, dakle, da se pelet nabavlja od provjerenih, sertifikovanih proizvodjača i u periodu kad je manja tražnja kako bi dobili kvalitetan pelet po povoljnijim cijenama – kaže Ivanović.

On podsjeća i da je, ako se proizvodi od kvalitetne sirovine i ako se svi procesi u proizvodnji drže standardizovanih procedura, pelet tada zaista kvalitetan proizvod visokih kalorijskih vrijednosti i vrlo jednostavan za korištenje.

– Pelet je popularan i zbog samog načina njegovog korištenja. Kod nas je najčešće pakovan u vreće od 15 kg, pa ne zauzima veliki prostor kao recimo drva za loženje. Peći na pelet su automatizovane, pune se na nekoliko dana, same se pale i gase kako korisnik odredi i rade na automatskom temperaturnom režimu. Pepeo koji ostaje nakon sagorijevanja kvalitetnog peleta je u zanemarivoj količini – ističe Ivanović.