Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malinar iz Travnika: Zašto pravite sirotinju od nas?

malinari zenica protest3

Malinar iz Travnika Edin Begović, uputio je otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću, u kojem ukazuje na probleme s kojima se proizvođači suočavaju ove sezone.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Vi ste direktno odgovorni za 60.000 ljudi koji se bave proizvodnjom maline u BiH. Bh. malinarastvo se diglo iz pepela posljednjih godina i postalo jedna od najperspektivnijih grana poljoprivrede. Zahvaljujući prolivenim rijekama znoja, nas poljoprivrednika stvorili smo more malinjaka koje sada moramo paliti i uništavati.

Zašto i zbog čega?

Zato što nemamo zaštitu države i zbog nepravedne raspodjele novčanih sredstava od strane vas za poljoprivredu.

Zašto vi poštovani ministre, pravite od nas sirotinju? Zašto dodjeljujete sve vrijeme svog mandata milionske poticaje pojedinim proizvođaćima kojima i nije bio upitan opstanak proizvodnje, a nama malinarima ste uskratili mrvice tog istog prava na poticaj, pravo na proizvodnju, pravo na život?

Dobili ste novi automobil od 70 hiljada KM.
Čestitam.

To je za 10.000 više nego što nas ima malinara.Taj automobil vam plaćaju i poljoprivrednici.Da li je to po zasluzi pitam ja vas? Da li vi znate koliko ste nepravde nanijeli u poljoprivrednom sektoru što se tiče malinarstva?

Ministre Dediću pozivamo vas još jednom da po hitnom postupku osigurate cijenu maline od 3 KM i isplatu iste za nas proizvođaće, pa se mi nećemo baviti vama i vašim milionskim poticajima koje dajete u pogrešne ruke.

U suprotnom mi poljoprivrednici ćemo iznaći vremena i naćina da vas zaustavimo u nepravdi koju provodite dodjeljujući milionske iznosa poticaja za koje ste baš vi lično odgovorni, a zbog kojih je nama lično ugrožena proizvodnja, pa i opstanak na ovim prostorima.

Ugodna vam vožnja ministre Dediću, stoji u pismo Edina Begovića.