Gradiška

Sredinom maja u BiH se otvara impresivan carinski terminal od 24 miliona KM!

granicni-prelaz-gradiska

Novi terminal i granični prelaz izgledaju impresivno i organizovani su tako da se na jednom mjestu nalazi sve što je potrebno kamiondžijama, putnicima, carinicima, inspektorima i špediterima

Praznična gužva u centru Gradiške i ogromne kolone kamiona sa robom, koja čeka carinjenje, takoreći na gradskom trgu, vjerovatno su posljednje sa kojima se muče i mještani i kamiondžije.

Do kraja maja biće pušten u rad novi carinski terminal u Gradiški, čija je izgradnja koštala 24 miliona KM, najavili su  iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstva saobraćaja RS, ne preciziravši tačan datum otvaranja.

Nezvanično, to se može očekivati, najvjerovatnije između 15. i 20 maja.

Terminal se nalazi na kraju autoputa Banjaluka-Gradiška, i izgleda impresivno. Na istom mjestu je i granični prelaz prema Hrvatskoj, ali on će biti u funkciji, tek kada bude izgrađen most preko Save, a to će vozači i meštani morati sačekati bar još tri godine.

Za sada, šleperi sa ocarinjenom i pregledanom robom, voziće se i dalje na stari granični prelaz.

– Ipak, otvaranje terminala će smanjiti gužve, koje su ogromne, jer je Gradiška jedini ganični prelaz na sjeveru BiH, koji ima uslove za promet svih vrsta roba, uključujući i robe životinjskog i biljnog porekla – kaže portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Novi terminal i granični prelaz izgledaju impresivno i organizovani su tako da se na jednom mjestu nalazi sve što je potrebno kamiondžijama, putnicima, carinicima, inspektorima i špediterima, piše Srpskainfo.

Kompleks ima šest ulaznih i sedam izlaznih traka, te objekte carine, Granične policije, kontrole putnika i tereta. Tu je i objekat Fitosanitarne inspekcije i Carinski terminal sa 120 mjesta za kamione i 100 mjesta za putničke automobile, te objekat za detaljni pregled vozila i kancelarija veterinarske inspekcije.

Na terminalu će vozačima biti na raspolaganju i restoran, četiri javna toaleta i ogroman parking, a izgrađena je i nadstrešnica od čak 5.000 kvadrata.