mandatar

Tegeltija: Ekonomija u fokusu rada novog Savjeta ministara BiH

zoran tegeltija

Samo zajedničkim aktivnostima svih nivoa vlasti u BiH može se obezbjediti napredak i razvoj BiH, rekao je Tegeltija

Biću spreman u prvoj sedmici decembra da se pojavim pred parlamentom Bosne i Hercegovine, da predstavim program onako kako ga vidim i očekujem da na toj sjednici na Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH bude verifikovana odluka Predsjedništva BiH, izjavio je danas Zoran Tegeltija, mandatar za sastav Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i dodao da će u fokusu njegovog programa rada biti ekonomija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjedništvo BiH je dostavilo odluku o mom imenovanju i iz Parlamentarne skupštine BiH sam obavješten da će u utorak biti sjednica komisije za pripremu izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara na kojoj ću davati odgovore na pitanja poslanika”, rekao je danas Tegeltija i dodao da sve političke partije imaju po jednog predstavnika u toj komisiji i da će pokušati dati odgovor u utorak na sva postavljena pitanja i vidjeti i razumjeti njihova viđenja najvažnijih pitanja u BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je, 12 i po mjeseci nakon potvrđivanja rezultata opštih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 2018. godine, imenovalo kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Prema ranijem dogovoru predsjednika SNSD-a, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića izvršena je raspodjela ministarstava u novom sazivu Savjeta ministara.

Srpskim kadrovima osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pripale su i pozicije ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbjeglica i prometa i komunikacija. Kadrovima iz hrvatskog naroda sljeduju pozicije ministara finansija, civilnih poslova i pravde, dok će bošnjački kadrovi dobiti ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

Odgovarajući na pitanja novinara Tegeltija je istakao da je raspodjela poznata od avgusta.

“Znam imena i ona koja su bila do sada u opticaju, koja će biti ispred RS i političkih partija iz RS-a koje čine većinu, ali do moje verifikacije u parlamentu BiH, poslije koga ću obaviti konsultacije s političkim partijama zaiste ne mogu govoriti pojedinačna imena”, kazao je on i dodao da je u opticaju veliki broj imena i kao i uvijek jedan broj je tačan, a jedan nije.

Program rada predstaviće u parlamentu, a tada će biti dostupno javnosti.

“U fokusu mog interesovanja biće ekonomija, ekonomija i samo ekonomija. Siguran sam da ubrzan i održin privredni razvoj, a čije će rezultate građani BiH osjetiti na svom životnom standardu, može da riješi veliki broj problema u BiH koji se u ovom trenutku čine nerješivim”, rekao je on.

Istakao je da kao predsjedavajući Savjeta ministara učiniti sve da sa Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, premijerima RS i FBiH uspostavi puni sistem saradnje.

“Samo zajedničkim aktivnostima svih nivoa vlasti u BiH može se obezbjediti napredak i razvoj BiH. Mislim da pogotovo po pitanjima ekonomije teško da može doći do bilo kakvih blokada i neslaganja, mogu se možda pojaviti određena politička pitanja, koja bi mogla biti kamen spoticanja, ali trudićemo se da Savjet ministara ne bude mjesto gdje će se politička pitanja sučeljavati”, rekao je on.

Govoreći o hitnim pitanjima koje je potrebno rješiti kada se formira Savjet minsitara BiH Tegeltija je rekao da je potrebno odblokirati procese, da dokumenti koji su prihvatljivi za novi Savjet ministara budu upućeni u Parlamentarnu skupštinu BiH, naročito da se verifikuju sporazumi sa međunardnim finansijskim institucijama. Naglasio je da je ključ usvajanje budžeta za 2020. godinu.

“Odluka rukovodstva stranke da mene kandiduje za predsjedavajućeg Savjeta ministara meni je bila čast, ali ni u jednom trenutku bilo kakvo opterećenje i nadam se da ja nisam bio uzrok zašto se ovako sporo vlast formirala u BiH”, dodao je on.