Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hipercar

Britanci spremaju brutalnu električnu zvijer s 1.200 KS

Hipercar2

Hipercar dolazi od High-Performance Carbon Reduction

Britanski proizvođač ekstremnih sportskih minijatura ušao je u svijet električnih pogona i ponudio automobil za pamćenje.

Ariel je ovaj automobil nazvao Hipercar i time pokazao jasne aspiracije da pokaže kako ovako opak izgled nije bez pokrića. Kupac će moći birati između dvije izvedbe, s četiri ili dva elektromotora, a o tom izboru ovisit će i tip pogona. Top izvedba s četiri elektromotora i pogonom na sve točkove raspolagat će s 880 kW/1.200 KS, što znači da 96 km/h postiže za 2.09 sekundi, a 161 km/h za samo 4.4 sekunde.

I tu nije kraj jer implementacijom konačnog torque Vectoring sistema vremena će biti još bolja. Bateriju od 62 kWh daje Cosworth, a nudit će 240 km dosega po WLTP-u. U ulozi Range Extendera Ariel će nuditi Cosworthovu turbinu koja se vrti na 110.000 o/min, a daje 35 kW/48 KS.

Najbolje od svega je da ovaj bolid s četiri elektromotora i aluminijskom monocoque šasijom neće težiti preko 1.500 kg. Od tehnikalija su potvrđeni Bilstein amortizeri i AP racing kočnice sa šest-klipnim čeljustima sprijeda. Pritom je moguće uključiti i regenerativno kočenje te dozirati intenzitet istog.

Na fotografijama je prototip, dok proizvodna izvedba tek treba uslijediti. Ipak, u Arielu se nadaju kako će prvi primjerak kupcu biti isporučen kroz dvije godine. Hipercar dolazi od High-Performance Carbon Reduction. Cijena je nepoznata, a u Arielu se nadaju da neće prijeći milion funti.