Brzi i žestoki

"Autoline Networka"

Cijena mu je paprena, ali već je rasprodat za narednih 18 mjeseci

21/12/2022

Roma je dao naslutiti da bi neki maksimum mogao biti dva primjerka dnevno, što znači kako bi se u prvoj godini moglo proizvesti oko 400 primjeraka

Uprkos paprenoj cijeni, potražnja za novim Cadillacom je nevjerovatna.

Na scenu se vraća kao najluksuzniji američki proizvođač automobila, ali i kao marka koja imidžem može biti uspješna i izvan granica SAD-a. Iako je početna cijena Cadillaca “Celestiq”, koji se većim dijelom izrađuje ručno, čak 300.000 USD, sve je više onih koji žele baš taj model.

I pritom će se načekati jer prve isporuke kreću tek za godinu. Lista čekanja je već sad preko 18 mjeseci. Otkrio je to na podcastu Autoline Networka Tony Roma, glavni inženjer projekta Celestiq.

“Već ih je puno diglo ruku, mnogo više nego što ćemo moći izgraditi u prvoj godini ili 18 mjeseci“, rekao je Roma.

Radi se o zanimljivom podatku jer još uvijek niko ne zna koliko primjeraka Cadillac uopće može proizvesti.

Roma je dao naslutiti da bi neki maksimum mogao biti dva primjerka dnevno, što znači kako bi se u prvoj godini moglo proizvesti oko 400 primjeraka.

Osim posebnog načina proizvodnje, jednako poseban je i način kupovine. Potencijalni kupac dolazi u salon izraziti interes za kupovinu, a onda mu se dodjeljuje agent koji će ga voditi kroz kupovinu i putem kojeg kupac komunicira s proizvodnjom personalizirajući svaki detalj automobila.

Proizvodnja je bazirana u GM-ovom tehničkom centru u Warrenu, a tim će paralelno moći raditi na najviše šest primjeraka.

Podsjetimo, Celestiq ima dva elektromotora, a time i AWD pogon. Razvija preko 600 KS, 100 km/h postiže za oko 4 sekunde, a baterija kapaciteta 111 kWh osigurava doseg od 483 km.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.