Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Land Rover se jubliarnim primjerkom oprostio od kultnog Defendera

Defender_2M_Arthur_Goddard_09

U januaru 2016. Land Rover se nakon gotovo sedam decenija oprašta od Defendera u obliku kakvog ga poznajemo. Ispraćaj legende obilježen je proizvodnjom jubilarnog primjerka sa oznakom “dva miliona” koji je polovinom decembra prodat na dobrotvornoj aukciji za nevjerovatnih 400.000 funti (545.000 eura).

Automobil sa brojem 2.000.000 na šasiji izašao je iz pogona Solihull, u kome se Land Rover Defender izrađuje decenijama.

Otkako je predstavljen 1947. godine, Defender zauzima posebno mhesto u srcima ljubitelja terenaca. Iako do za nepunih sedam decenija mijenjao oznake (Serija I,II i III, a zatim Defender), legendarni Land Rover sačuvao je autentičan izgled po kome je bio prepoznatljiv generacijama zaljubljenika u automobile.

U izradi jubilarnog primerka učestvovale su i poznate ličnosti – fanovi Defendera, među kojima je TV avanturista Bear Grylls) čiji potpisi su zatim ugravirani na automobilu.

U znak sjećanja na vrijeme i mjesto nastanka Land Roverovog terenca, na blatobranu je iscrtana mapa zaliva Red Wharf, na velškom ostrvu Anglesey, gde je 1947. prvi put skiciran originalni model.

Na kožnim sjedištima takođe je ugravirana “Red Wharf” mapa, a automobil je dobio registarsku tablicu “S90 HUE”, kao asocijaciju na prvi pretprodukcijski primjerak koji je nosio oznaku “HUE 166”.