Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Volvo se vraća na velika vrata

Volvo S90

Sa nedavno predstavljenim S90 praćenim modelom XC90 Volvo očekuje kako bi u doglednoj budućnosti mogao preoteti značajan broj mušterija Nijemcima, posebno kada su u pitanju kupci BMW-ove serije 5 i tek predstavljene Mercedesove E klase.

Osim svježeg i osjetno primamljivijeg izgleda od prethodnika (S80) novi S90 ima i dva jaka aduta. Prvi su svakako motori, posebno četiricilindrični benzinac (2.0 T6/318 KS) koji performansama konkuriše rastrošnijim agregatima kod njemačke trojke. Vrh ponude je odličan plug-in hibrid (T8/410 KS) koji se već pokazao na XC 90. Hakan Samuelsson, šef Volva, za Automotive News izjavio je kako će S90, kada u junu stigne na tržište, u startu osvojiti bar 50 posto novih kupaca za Volvo.

Drugi adut modela S90 je, kaže Samuelsson, sistem tzv. polu-autonomne vožnje, koji u novom izdanju uz radarsko navođenje po automobilu ispred sebe prati i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju. Zahvaljujući Pilot Asistu koji funkcionira do brzine od 130 km/h automobil sada može samostalno ubrzavati i kočiti, odnosno upravljati na otvorenoj cesti. Inače, isti će u SAD-u biti dio serijske opreme.

volvo s90

Podsjetimo, XC90 je privukao gotovo pola novih kupaca, a tokom 2015. godine u SAD-u je ostvario prodaju od 12.777 primjeraka od ukupno prodanih 88.000. Marka je tokom cijele godine bilježila rast prodaje koji se do novembra popeo na čak 90 posto. 2015. godina zaključena je rastom od 24.3 posto, a u tekućoj godini očekuje se daljnji rast.