Brexit: Davis pozvao Evropsku uniju da ublaži svoj stav

David_Davis_xinhua

Britanski ministar za Brexit David Davis u nedjelju je pozvao Evropsku uniju da ublaži svoj stav oko toga da moraju prvo postići napredak oko dogovora o razvodu prije no što će raspraviti buduće odnose između dviju strana.

Nakon usporenog početka pregovora kojima će se rasplesti gotovo 40 godina članstva u Uniji, Velika Britanija poziva na razgovore o razdoblju nakon izlaska kako bi tvrtkama ponudila dozu sigurnosti oko toga što da očekuju nakon što u ožujku 2019. Britanija izađe iz EU-a.

Vlada u Londonu će ovog tjedna objaviti pet novih dokumenata s nacrtom prijedloga za buduće odnose, uključujući i onaj o tome kako riješiti buduće sporove bez “izravne jurisdikcije Europskog suda pravde (ECJ)”, rekao je Davis.

“Čvrsto vjerujem da je prva runda pregovora već pokazala kako su mnoga pitanja oko našeg izlaska neraskidivo povezana s našim budućim odnosima”, napisao je britanski ministar za novine Sunday Times.

“Obje strane trebaju brzo prijeći na rasrpavu o našoj budućoj vezi, a mi želimo da to krene nakon Europskog vijeća u listopadu”, istaknuo je Davis.

Dužnosnici EU-a smatraju kako prije takve rasprave mora postojati “dovoljan napredak” u prvoj rundi razgovora o pravima iseljenika, britanskoj granici s Irskom, te o financijskom aspektu izlaska.

To je razbjesnilo britanske dužnosnike koji tvrde se ta pitanja ne mogu riješiti bez rasprave o budućoj povezanosti, uključujući onaj o novom carinskom odnosu.

“Postoje financijske obaveze na obje strane i to neće nestati našim izlaskom iz EU-a”, piše Davis.