Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aplikacija BiH za članstvo u EU neće biti prihvaćena bez ispunjenih uslova

magazinovic sassa

Član Zajedničke komisije za evropske integracije i član delegacije Parlamentarne skupštine u PS Vijeća Evrope Saša Magazinović u razgovoru za Anadolu Agency (AA), komentirajući najavu da će Bosna i Hercegovina do kraja januara predati aplikaciju za članstvo u EU, naveo je da “mi možemo aplikaciju predati kada hoćemo, možemo je predati i ujutro, međutim nju neće niko razmatrati i niko nas neće shvatiti ozbiljno”.

“Veoma često se spominje kredibilna aplikacija. Kredibilna aplikacija je ona koju podnosimo kada smo ispunili uslove. A, ukoliko neko smatra da će time što će podnijeti aplikaciju proglasiti svoj politički uspjeh, a da pri tome ne ispuni preduslove, odnosno pokuša prevariti Evropsku uniju, taj je u velikoj zabludi. Ukoliko neko smatra da će do kraja januara ispuniti uslove i predati aplikaciju, ja mislim da je, također, u zabludi”, poručio je Magazinović.

Naglasio je da je uspostava mehanizma koordinacije kao jednog od uvjeta na kojem insistira Evropska unija, a koji još nije riješen, “obavijena velom tajne”.

“Javnost nije upoznata sa njim, Parlamentarna skupština BiH nije upoznata sa njim i očigledno da se kroz mehanizam koordinacije pokušava praviti mini trening za neke buduće ustavne promjene i prestruktuiranje ili reorganizaciju države”, smatra Magazinović.

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nakon ulaska Hravtske u EU, koji je također jedan od uslova za ostvarivanje kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU, navodi Magazinović, je proces pregovaranja.

“To ne može biti završeno nikako do kraja ovog mjeseca kako se o tome može čuti najava iz Predsjedništva BiH. Može jedino da odustanemo od pregovaranja i prihvatimo sve što EU traži, ali onda neko mora odgovarati za sve ono što će biti finansijska šteta kroz adaptaciju SSP-a prema BiH. Mene ohrabruje da jedan dio izvršne vlasti upozorava ove koji najavljuju da to može sada i odmah da treba temeljito pregovarati i da nije bitno kada ćemo predati aplikaciju nego da je mnogo važnije kroz pregovore adaptacije SSP-a kakvu ćemo poziciju obezbijediti za BiH”, smatra Magazinović.

Navodi da svi oni koji su pregovarali nešto su dobili u tim pregovorima, a nešto nisu. Ali, ističe, ako se pregovara i ne bori za položaj BiH onda će to značiti ogromne finansijske gubitke u vremenu kada se vlast na svim mogućim nivoima zadužuje kod različitih kreditora.

Najave pojedinih država, poput Njemačke, koja BiH sugeriše kredibilnu aplikaciju prije njenog podnošenja, Magazinović smatra da treba shvatiti ozbiljno.

“Naravno da nije pametno raditi nešto za što nemate podršku. Treba se malo slušati i glas Bruxellesa i nekoliko ključnih glavnih gradova u Evropi. Ako nam ljudi sugerišu: nemojte to raditi, da tako kažem: nemojte praviti taj cirkus, naravno da to ne treba raditi. To što će se neko uslikati kako predaje aplikaciju, to možda može biti zanimljiva vijest za taj dan, ali to ništa ne znači ako se ne ispune uslovi”, naveo je Magazinović.

On je istakao i kako je na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije BiH prilikom razmatranja informacija s održanog 1. sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, u Bruxellesu sredinom decembra prošle godine, čiji su izvjestioci bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, bilo govora o obavezama BiH.
“Član Komisije Halid Genjac govorio je na fonu onoga što sam rekao i jasno je poručio da ne treba žuriti sa aplikacijom nego kroz pregovore izboriti najbolju poziciju. Ne znači ništa hoće li biti 15 dana prije ili poslije”, poručio je u razgovoru za AA Saša Magazinović.