Austrija traži izuzeće u EU sistemu premještanja migranata

policija austrija

Austrija će tražiti izuzeće od primanja dodatnih tražilaca azila u EU sistemu premještanja migranata, saopćeno je u utorak, tvrdeći da je već prihvatila onoliko migranata koliko je trebala tokom migracijske krize u Evropi, javlja Reuters.

Ovaj potez je novi udarac sistemu koji bi ionako pokrio samo dio dolazaka migranata u Evropsku uniju, a i to je jedva implementirano zahvaljujući opoziciji pod vodstvom istočnoevropskih zemalja uključujući Poljsku i Mađarsku.

To se također poklapa s pooštravanjem sigurnosnih mjera i pravila o imigraciji od strane centrističke koalicijske vlade u Austriji, gdje je val imigranata koji je počeo 2015. godine potaknuo rast podrške za krajnje desničarsku Slobodarsku stranku, koja još uvijek vodi na anketama.

– Vjerujemo da postoji potreba za izuzećem jer je Austrija već ispunila svoju obavezu. Razgovarat ćemo o tome sa Evropskom komisijom – kazao je novinarima kancelar Christian Kern nakon sedmičnog sastanka kabineta, dodajući da će Austrija što prije poslati pismo i onda započeti razgovore.