Bellard: Referendum neće usporiti evropski put BiH

brkic_eeas

Novoimenovani zamjenik glavnog tajnika Službe za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Jean Christophe Bellard kazao je danas tokom susreta sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem da u ovom trenutku BiH, u odnosu na ostale države zapadnog Balkana, najviše napreduje na europskom putu.

Izražavajući nadu da će se takav pozitivan proces nastaviti i u budućem razdoblju, pozdravio je napredak koji je BiH ostvarila naglasivši da je to rezultat predanosti i rada bh. vlasti te je čestitao ohrabrujućim i pozitivnim zaključcima Vijeća za opće poslove EU od 20. septembra.

Podsjetio je na nedavni susret visoke povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini s predsjedateljem Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderima zapadnog Balkana u New Yorku i naglasio da će EEAS i dalje nastaviti pružati potporu BiH u procesu integracije u EU.

Zamjenik ministra Brkić istaknuo je značaj napretka u BiH u proteklih godinu dana zahvalivši visokoj povjerenici Mogherini i EEAS na prepoznavanju ostvarenog napretka i nedvojbenoj i kontinuiranoj podršci prema BiH.

Ponovio je da BiH očekuje dobivanje Upitnika do sredine novembra 2016. godine, naglasivši da je jedan od glavnih ciljeva stjecanje kandidacijskog statusa do kraja 2017. godine.

Upoznao je Bellarda o aktivnostima u vezi s potpisivanjem Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), funkcioniranju mehanizma koordinacije i ostvarenim rezultatima u provedbi Reformske agende za period od 2015. do 2018. godine.

Podvukao je značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, što potvrđuje nekoliko zaključenih i usuglašenih sporazuma sa susjednim državama poput Sporazuma o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava s Makedonijom, Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore i usuglašen Sporazum o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava između BiH i Crne Gore.

Na pitanje zamjenika glavnog tajnika Belliarda kakav je odjek nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj, Brkić je naglasio da ovaj referendum neće usporiti europski put BiH, dodajući da se nastavlja intenzivno raditi na ispunjavanju novih zadataka i ciljeva koji stoje na europskom putu, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.