Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berlusconi više nije “klovn” nego “evropska nada”!?

Silvio_Berlusconi_EPP_2017_1

Silvio Berlusconi (81) je naprečac postao “nada EU” i poželjni lider pred predstojeće italijanske parlamentarne izbore, pošto se Brisel boji jačanja pokreta “Pet zvjezdica”, koji ne krije svoju skepsu prema Uniji.

Zaboravljeni su svi Berlusconijevi skandali, od seksualnih do političkih, i njegove nevolje za sudovima.

Brisel, sada, najveće nade polaže upravo u Berlusconija, bez obzira na to što je u koaliciji sa “Sjevernom ligom”, koju mnogi nazivaju ksenofobičnom strankom koja glorifikuje Benitta Mussolinija.

Berlusconija u Briselu sada ocjenjuju kao osobu sklonu EU i evru, pošto je glavni evropski favorit, nekadašnji premijer Matteo Renzi, prema anketama, bez ikakvih šansi da uđe u novu vladu.

Još 2013. godine, jedan od vodećih njemačkih socijaldemokrata Per Steinbruk nazvao je Berlusconija “klovnom”.

Niko u Briselu više ne govori o skandalu koji je Berslukoni izazvao kada je svojevremeno njemačkom socijaldemokrati Martinu Shulzu poručio da izgleda kao “kapo” – zatvorenik sa posebnim privilegijima koji pazi na ostale logoraše u koncentracionom logoru.

Pamti se i Berlusconijev istup 2014. godine kada je šokirao predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i konzervativce kancelarke Angele Merkel, sugerišući da Nijemci odbijaju da prihvate činjenicu o postojanju nacističkih koncentracionih logora.

Sada se Berlusconi sa osmijehom poziva na svoje prijateljstvo sa Merkelovom i čelnicima u Briselu.

Za zabrinuti Brisel on je najbolje osiguranje od pobjede nepredvidljivog Pokreta “Pet zvijezda”, koji u anketama ima 30 odsto glasova i na drugom je mjestu iza Berlusconijeve koalicije, koja dobija 40 odsto, navode analitički portali.

Nemački ekonomista Daniel Gross objašnjava da se establišment EU ponaša u stilu: “Bolji je đavo kojeg poznajemo”.

Međutim, socijaldemokrate u Evropskom parlamentu ističu da Berlusconijeva koalicija uključuje “populističku desničarsku `Sjevernu ligu` i postfašističku `Italijansku braću`”, koji nisu nimalo skloni EU.

Parlamentarni izbori u Italiji bit će održani 4. marta.