Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH ima šansu da iskoristi povoljan ambijent za približavanje EU

Lars-Gunnar-Wigemark-642×336

Bosna i Hercegovina ima veliku šansu da iskoristi povoljan ambijent za približavanje Evropskoj uniji i najvažnije je što prije ući u proces ekonomskih i socijalnih reformi koje trebaju doprinijeti poboljšanju životnog standarda građana, istaknuto je tokom današnjeg razgovora članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno, kako je rečeno, bitno je raditi i na strukturnim reformama i sferi poštivanja ljudskih prava pri čemu su potencirane ustavne promjene sa ciljem implementacije presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i odgovarajućih izmjena u izbornom zakonodavstvu BiH.

Danas je, također, naglašena važnost uloge koju u procesu približavanju EU i dostizanju evropskih standarda ima Parlamentarna skupština BiH.

Najavljeno je da će vrlo brzo biti uspostavljen parlamentarni odbor čiji će osnovni zadatak biti da u procesu približavanja EU predstavlja stalnu vezu Parlamentarne skupštine BiH sa Evropskim parlamentom.