Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brexit na dnevnom redu samita čelnika EU u Salzburgu

brexit45

Čelnici Evropske unije raspravljat će o Brexitu kada se sastanu u austrijskom gradu Salzburgu 20. septembra, saopćio je ured britanske premijerke Therese May nakon rasprava s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

– Samit će se također baviti ilegalnom imigracijom, a premijerka je potvrdila da će po tom pitanju Britanija nastaviti da blisko sarađuje s EU i nakon Brexita – navodi ured May u saopćenju.

Britanija tek treba da dogovori dugoročne odredbe o trgovinskim odnosima s Evropskom unijom ili da finalizira prelazni sporazum koji bi trebao stupiti na snagu kada napusti blok 29. marta naredne godine.

Pregovarač EU za Brexirt Michel Barnier u četvrtak je odbacio ključne elemente novih britanskih trgovinskih prijedloga, čak i pored toga što je njegov novi britanski kolega Dominic Raab izrazio odlučnost u postizanje sporazuma do oktobra.

Kurz, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedajućeg EU, u petak je primio May u Salzburgu radi razgovora i izjavio je kako je bitno za obje strane da izbjegnu “tvrdi” ili neprimjereni Brexit, prenosi Reuters.