Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brexit neće biti nimalo lagan proces ni za jednu stranu

brexit

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je danas izjavio kako Brexit neće biti nimalo lagan proces ni za jednu stranu u procesu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Velika Britanija je danas aktivirala član 50 i time započela proces Brexita.

U obraćanju novinarima u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu, Gabriel je istakao kako je cilj pregovora s Velikom Britanijom da ne budu ugroženi interesi EU-a i svih 27 zemalja članica ove zajednice.

Dodao je da je veoma važno zaštititi i interese državljana zemalja članica EU-a koji žive u Velikoj Britaniji.

Napomenuo je kako je bitno da tokom pregovora ne dođe do nesporazuma između EU-a i Velike Britanije.

“Ipak, pregovori neće biti lagani ni za jednu stranu”, rekao je Gabriel, te dodao da je važno da tokom pregovora svih 27 zemalja članica EU-a ostanu zajedno.

Podsjećamo, Velika Britanija je danas i zvanično pokrenula proceduru izlaska iz Evropske unije, čime će biti okončano 44-godišnje članstvo te zemlje u Uniji evropskih država. Izlazak iz EU ili popularno nazvani Brexit građani ove zemlje izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine.

Stalni ambasador Velike Britanije u Evropskoj uniji Tim Barrow, predao je danas u 13:20 sati predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tusku pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran član 50 Ugovora o formiranju EU, koji reguliše izlazak zemlje iz članstva te organizacije.

Tusk je potom na društevnim mrežama objavio da je Velika Britanija “nakon devet mjeseci pokrenula Brexit”.

Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.