Brisel traži da Britanija puni budžet EU do 2023.

BELGIUM-EU-BARNIER

Evropska komisija želi da Britanija ulaže u projekte EU četiri godine nakon što potpiše dogovor o izlasku iz evropskog bloka, a uplate će trajati do kraja 2023. godine, piše britanski dnevnik “Daily Telegraph”.

List navodi da je plan o uplatama dio zahtjeva EU da Britanija, prije odobrenja dogovora kojim će biti riješeni budući odnosi, plati 60 milijardi eua ili “račun za Brexit”.

Prema pisanju lista, sugestija da bi Britanija trebalo da vrši uplate do 2023. godine iznijeta je početkom mjeseca na sastanku glavnog pregovarača Evropske komisije o Brexitu Michela Barniera i višerangiranih zvaničnika iz preostalih 27 članica EU.

Cilj uplata je da se pomogne prevazilaženje “crne rupe” u budžetu od deset milijardi evra nastale odlaskom Britanije iz EU, zbog čega bi bogatije zemlje poput Njemačke i Francuske morale da plaćaju više, a siromašnije, kao što su Poljska i Mađarska, manje.

“Evropska komisija želi da Britanija uplaćuje u ratama od dana odlaska 2019. godine, pa sve do 2023. godine”, rekao je izvor iz Brisela.

Britanski premijer Theresa May obećala je da će London prestati sa “obimnim doprinosima” godišnjem budžetu EU nakon Brexita, ali će Brisel zahtijevati da i dalje vrše uplate da bi se ispoštovale obaveze ranije preduzete budžetom od 2014. do 2020. godine.