Broj azilanata u Njemačkoj 2016. opao za dvije trećine

Njemačka je primila 280.000 novih tražilaca azila 2016. godine, što je dvije trećine manje od rekordne cifre od 890.000 koliko ih je bilo 2015. godine, rekao je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Od januara do decembra 2016. godine, najveći broj zahteva za azil stiglo je od državljanja Sirije, 36 odsto od ukupnog broja, slijede državljani Avganistana, 17 odsto i Iraka, sa 13 odsto od ukupnog broja.

“Ovo je dokaz da mjere njemačke vlade i Evropske unije funkcionišu, priliv migranata može se regulisati i kontrolisati”, rekao je De Mezijer.

Dolasci migranata u Njemačku naglo su opali prošle godine s prekidom “balkanske migrantske rute” u martu i s postizanjem sporazuma između Evropske unije i Turske da se zaustavi njihov dolazak preko Egejskog mora i Grčke.

De Mezijer je rekao da je broj odbijenih zajtjeva za azil i aizalanata koji su napustili Njemačku porastao, mada njemačke vlasti još nisu zadovoljne tim brojem. Ukupno je 80.000 ljudi ili svojevoljno napustilo zemlju ili bilo deportovano, rekao je on.

Ministar je dodao da se pregovara s državnim vlastima da ubrzaju taj proces.

Broj molbi za azil je kasnio za dolascima migranata, pošto su mnogi koji su stigli u Njemačku 2015, zahtjev podnijeli tek prošle godine.

Prema danas objavljenim podacima, podnijeto je 745.545 zahtjeva za azil prošle godine, što je 268.869 više nego 2015. godine. Najveći broj je Sirijaca, odnosno 268.866 zahtjeva.

Kancelarka Angela Merkel koju čekaju izbori ove godine, i dalje je pod kritikom zbog otvorenosti prema prijemu migranata 2015, obećala je “nacionalni napor” da osigura da budu vraćeni kući oni koji nemaju pravo na ostanak u Njemačkoj.

PODIJELI