Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugarska vlada odobrila akcioni plan za uvođenje eura

Bugarska vlada u srijedu je odobrila akcioni plan koji predviđa da ta zemlja uđe u “čekaonicu” za uvođenje eura i da se također pridruži bankovnoj uniji EU do juna iduće godine.

Bugarska se prijavila u julu da uđe u mehanizam kursne razmjene (ERM-2), obavezni dvogodišnji prelazni period za uvođenje eura, nakon što su ministri finansija eurozone i Evropska centralna banka (ECB) dali Sofiji zeleno svijetlo.

Bugarska, čija je valuta lev vezana za euro putem currency boarda, prva je zemlja koja nije članica eurozone koja traži uključenje u bankovnu uniju, koja omogućava ECB da nadzire zemlje koje kreditira.

Kako bi pojačala svoje šanse, Sofija prvo mora poboljšati svoj makrofinansijski okvir, ojačati nadzor nebankarskog finansijskog sektora kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva, te uložiti veće napore u borbi protiv pranja novca.

Također treba poboljšati zakonski okvir za bankrot nakon što razmotri zakonski tekst i sačini amandmane na njega.

– Provedba navedenih mjera osigurava povinovanje ranije preuzetim obavezama u političkim poljima koja su od velikog značaja za bezbolan prelazak na ERM-2 i bankovnu uniju do jula 2019., i kao rezultat toga, euro će biti uveden – navodi u saopćenju bugarska vlada desnog centra.

Očekuje se da ECB razmotri kvalitet sredstava i izvede stres testove bugarskih banaka prije nego što da odobrenje za proces ulaska u uniju koji bi mogao potrajati godinu dana, ali bi mogao biti i duži, u zavisnosti od napretka te crnomorske zemlje.

S niskom inflacijom, budžetskim suficitom i malim javnim dugom, Bugarska već ispunjava nominalne kriterije za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Njen BDP iznosi, međutim, samo polovinu od prosjeka u EU, a sveprisutna korupcija i problemi u nekim od njenih banaka zasjenili su bugarsku euro perspektivu.

Četvrta po veličini bugarska banka propala je u 2014., a upravo u ovoj sedmici likvidacija osiguravajuće kompanije sa sjedištem na Kipru ostavila je oko 200.000 Bugara bez automobilskog osiguranja, dovodeći do ostavke čelnika nadzorne agencije osiguravajućih društava, prenosi Reuters.