Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CDT: Crna Gora da brže ispunjava kriterije u pregovorima sa EU

CDT crna gora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predstavio je danas ocjene o procjeni napretka Crne Gore u ispunjavanju političkih kriterijuma u pregovorima sa EU. Najbolje su ocijenjene reforme u oblasti ljudskih prava, dok je reforma javne uprave među najslabije ocijenjenim, javlja Anadolu Agency (AA).

Ocjenjivanje je izvršeno na osnovu 41 ekspertskog mišljenja, kao i na osnovu 168 indikatora iz izvještaja Evropske komisije.

Na skali od jedan do pet, ukupna prosječna ocjena napretka u ispunjavanju političkih kriterijuna je 2,48. Zakonodavne reforme su ocijenjene znatno boljom ocjenom, dok su judska prava ocijenjena sa 2,76, pravosuđe 2,75, borba protiv korupcije 2,38, borba protiv organizovanog kriminala 2,39, mediji 2,24, dok je reforma javne uprave dobila ocjenu 2,19.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, komentarišući ocjene ispunjavanja kriterijuma po oblastima, kazao je da Crna Gora mora energičnije, brže i odlučnije pristupiti ispunjavanju političkih kriterijuma.

Ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović istakao je da Crna Gora ima 120 strategijskih dokumenata, ali da je neophodna bolja vizija za strategijski rad.

“Postavlja se pitanje da li tih 120 dokumenata imaju međusobnu povezanost. Ako imate strategiju, morate vidjeti šta je program. Onda dolazimo do akcionog plana. Dokument koji tretira razvoj jedne države mora biti dugoročan. Neophodna je bolja, čvršća i duža vizija kako se strategijski planira rad. Kada uvedemo indikatore uticaja kojim će se mjeriti rezultati rada, dolazimo do priče o odgovornosti“, kazao je Pejović, komentarišuću analizu CDT-a.