Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnici EU sastali se u Rimu uprkos Brexitu i protestima

rim sumit

Čelnici Evropske unije sastali su se u Rimu u subotu kako bi proslavili 60. godišnjicu ugovora kojim je osnovan blok i pokazali da EU može opstati uprkos skorašnjem odlasku velike sile Britanije.

Uz ogromne mjere sigurnosti italijanska prijestonica priprema se za proteste protiv EU tokom dana i za suočavanje s rizikom od napada poput onih koje je izvela Islamska država u Londonu prošle sedmice, a 27 čelnika okupilo se u palati Campidoglio gdje je šest država osnivača bloka potpisalo Rimski sporazum 25. marta 1957.

Upadno odsutna je bila britanska premijerka Theresa May, koja će u srijedu pisati predsjedajućem samita Donaldu Tusku kako bi zvanično objavila da druga evropska ekonomija napušta uniju u pregovorima kroz naredne dvije godine.

Britanija je gajila sumnje prema novoj evropskoj zajednici od njenog stvaranja, ali joj se konačno pridružila 1973. Njen narod je glasao da napusti blok u junu prošle godine.

Bez takozvanog Brexita, to bi mogao biti umjereno optimističan samit u palati u kojoj su nekadašnji stari neprijatelji Francuska i Njemačka, skupa s Italijom, Holandijom, Belgijom i Luksemburgom, potpisali prvobitni sporazum.

Sve ekonomije bloka bilježe brži ekonomski rast nakon stagnacije koja je obilježila proteklu deceniju, a nedavni haos na granicama uglavnom je popustio, dok se izbjeglice, za sada, drže pod kontrolom.

Brexit je, međutim, potkopao samopouzdanje unije koja je pomogla uvođenju mira i prosperiteta na kontinent, ohrabrio je euroskeptične nacionaliste i stvorio izazove vladama od Stockholma do Sicilije.

Također je ublažio tinjajuće podjele među više od 25 nacionalnih vlada i obavezao je čelnike da proslave veliki rođendan deklaracije o jedinstvu.

Nakon višednevnih apela iz Poljske i Grčke, koje nastoje pokazati svojim glasačima da žele od Bruxellesa uvjeravanja o ravnopravnijem tretmanu i društvenim benificijama, Rimsku deklaraciju će potpisati 27 čelnika neposredno prije podneva, nudeći zvučne fraze o miru i jedinstvu.

– Mi smo se ujedinili u svrhu dobra. Evropa je naša zajednička budućnost – navodi se u zaključku teksta, prenosi Reuters.

rim